Novice

Mercedes-Benz podrobneje predstavil prihajajoči EQB

Nemški avtomobilski proizvajalec je salon mobilnosti IAA Mobility 2021 izkoristil tudi za podrobnejšo predstavitev križanca EQB.

Električni križanec EQB je sicer prvo predstavitev že doživel na avtomobilskem salonu v Šanghaju, kjer so v aprilu razkrili različico namenjeno kitajskemu trgu. Sedaj so v Münchnu predstavili še več podrobnosti prihajajočega modela in obenem za prihodnje leto potrdili njegov prihod na ameriški trg.

Mercedes-Benz EQB je zasnovan na enaki platformi kot aktualna različica križanca GLB, ki so jo prilagodili električnemu pogonskemu sklopu.  Za začetek bo na voljo kot EQB 300 4Matic s 168 kW moči in 390 Nm navora ter v različici EQB 350 4Matic z 215 kW moči in 520 Nm navora, v obeh primerih pa bo doseg ob bateriji s kapaciteto 66,5 kWh znašal do 419 km z enim polnjenjem. Kasneje naj bi kupcem ponudili še opcijo enega električnega motorja in pogona na sprednji kolesni par ter različico z daljšim dosegom. Vstopni model bo iz mirovanja do 100 km/h pospešil v osmih sekundah, zmogljivejša različica bo »stotico« dosegla v 6,2 s, najvišja hitrost pa bo pri obeh elektronsko omejena na 160 km/h.

Zunanjost novega križanca EQB izraža Mercedesov progresivni prestiž skladno s trenutno aktualnimi oblikovalskimi smernicami znamke na električnem področju. Pripadnost Mercedesovi električni družini izraža zasnova sprednje maske, kjer namesto klasičnih rež hladilnika prevladuje velik emblem znamke, tik pod motornim pokrovom pa se nahaja svetlobni trak, ki povezuje sprednje luči in zagotavlja edinstven svetlobni podpis. Podobnega recepta so se držali tudi pri zasnovi zadnjega dela, kjer svetlobni trak zaokroža prečiščene linije preko celotne širine zadka.

Kabina lahko ob opcijski tretji vrsti sedežev sprejme do sedem oseb, kljub temu pa pri Mercedesu opozarjajo, da so le-ti namenjeni le osebam do 1,65 m višine oziroma otrokom. Notranjost je zasnovana v skladu z električnim značajem avtomobila, v odvisnosti od izbranega paketa opreme pa videz popestrijo dodatki iz aluminija ter ambientalna osvetlitev. Pred voznikom se nahaja širok zaslon digitalne instrumentne plošče, ki je povezana z velikim sredinskim zaslonom sistema MBUX, preko katerega poteka prikaz informacij in nastavitve različnih funkcionalnosti avtomobila.

Pričetek prodaje kitajskim in evropskim kupcem načrtujejo za konec letošnjega leta, prihod na ameriško tržišče pa tekom prihodnjega leta. Pričetek proizvodnje je napovedan za letošnji oktober, potekala pa naj bi v madžarskem proizvodnem obratu Kecskemét, kjer naj bi izdelovali avtomobile namenjene globalnim trgom, in v kitajskem proizvodnem obratu BBAC v Pekingu, kjer naj bi s tekočih trakov prihajali primerki za kitajske kupce. Cen zaenkrat še ne razkrivajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porschejeva vizija Mission R najavlja električni dirkalnik za zasebno rabo
Volkswagen ID.Life kot predhodnik dostopnejšega električnega avtomobila