Novice

Porschejeva zbirka nerazkritih konceptov

V knjigi z naslovom Porsche Unseen pri nemškem proizvajalcu športnih avtomobilov razkrivajo petnajst konceptov iz obdobja 2009-2015, ki do zdaj niso bili predstavljeni očem širše javnosti.

Pri znamki Porsche so predstavili nekaj še nerazkritih konceptov, ki so jih v obdobju zadnjih petnajstih let razvili v njihovem oblikovalskem oddelku. Style Porsche. Ta se nahaja v nemškem mestu Weissach in je relativno blizu znamkinega glavnega razvojnega centra. V sklopu oblikovalskega oddelka je zaposlenih več kot 120 oblikovalcev, ki pod vodstvom Michaela Mauera razvijajo ideje za potencialne nove modele.

Vzporedno z razvojem produkcijskih različic ki nastajajo na podlagi različnih stilskih formatov in idej, Porschejevi oblikovalci razvijajo tudi svoje vizije. Te za razliko od razvoja produkcijskih modelov temeljijo le na eni ideji. Kljub določeni meri abstraktnosti lahko opazimo, da nekatere od predstavljenih vizij postanejo navdih aktualnim produkcijskim modelom in bodo najverjetneje vplivale tudi na katere izmed modelov prihodnosti. V obdobju med leti 2005 in 2019 je nastalo nekaj zanimivih konceptov, ki so jih pri Porscheju zdaj prvič predstavili.

V letu 2017 je nastal koncept Porsche 919 Street, ki predstavlja vizijo cestne različice dirkalnika 919 Hybrid. Zasnovan je na kompozitni osnovi iz ogljikovih vlaken in v enakih gabaritih kot Porschejev dirkalnik serije LMP1. Poganjal naj bi ga enak 2,0-litrski turbinsko podprt bencinski motor v hibridni kombinaciji z električnim motorjem, ki je znamki prinesel kar nekaj tekmovalnih uspehov. Koncept naj ne bi nadaljeval svoje poti proti produkcijski različici predvsem zaradi mnenja predstavnikov znamke, da bi bil takšen avtomobil preveč ekstremen za vsakdanjo rabo.

Leto starejši Porsche Vision Turismo predstavlja koncept limuzine s sredinsko postavljenim motorjem in je nastal na podlagi modela Porsche 918 Spyder. Čeprav ni nikoli ugledal produkcijske različice, so nekaj uporabljenih oblikovalskih prijemov uspešno uresničili pri nastanku električnega modela Taycan.

Porsche Vision Renndienst je v nasprotju z modeli, ki smo jih navajeni pri tej znamki, zasnovan kot enoprostorsko vozilo s centralno nameščenim voznikovim sedežem in prostorom za pet potnikov ter se je celo spogledoval z morebitno možnostjo proizvodnje.

Porsche Vision Spyder nadaljuje tradicijo modelov z odprto streho iz petdesetih let ter naj bi razvijal oblikovalsko identiteto znamke in predstavil vrsto novih idej za prihodnost.

Porsche 911 Vision Safari poudarja navdih reli dirkalnika iz sedemdesetih let  z višjim podvozjem, poudarjenimi kolesnimi loki, zaščito spodnjega dela in žarometi, nameščenimi na strehi. Nastal je v obdobju predstavitve produkcijskega 911 (generacije 991).

Porsche 904 Living Legend je nastal v enakem obdobju kot Volkswagen XL1 s tehnologijo priključnega hibrida v kombinaciji z dvovaljnim dizelskim motorjem, njegovo platformo pa so Porschejevi oblikovalci uporabili za nastanek koncepta po navdihu modela 904 Carrera GTS iz leta 1960.

Porsche Vision 920 je v preteklem letu ponovno obudil idejo cestnega dirkalnika v slogu dirkalnikov dirk Le Mansa.

Da za pogon koncepta Porsche Vision E skrbi elektrika, lahko sklepamo že iz imena, sam koncept pa prikazuje vizijo oblikovalcev za “civilno” različico električnega dirkalnika razreda Formula E, ki v Porschejevem dirkalniku 99X združuje najsodobnejše električne tehnologije.

Porsche Vision 918 RS naj bi kot koncept nakazoval poteze morebitnega naslednika modela Porsche 918 Spyder, ki predstavlja enega najhitrejših serijskih avtomobilov. Koncept je zasnovan kot ultimativni superšportnik, namenjen cesti in dirkalnim stezam.

Knjiga Porsche Unseen je že na voljo (založba Delius Klasing, cena 68 evrov), pri Porscheju pa obljubljajo, da bodo nekateri predstavljeni koncepti kmalu na ogled tudi v njihovem muzeju v Stuttgartu.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi modeli znamk Hyundai, Kia in Genesis kmalu z informacijskim sistemom Nvidia
Renaultov uvod v prihajajoča modela Kangoo in Express