Novice

Prenovljeni Prius bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom

Na avtomobilskem salonu v kalifornijskem Los Angelesu je japonska Toyota predstavila kozmetično prenovljenega Priusa, ki ga sicer v tej generacijski izvedbi gledamo na cestah že od spomladi leta 2016. Eden najbolj priljubljenih hibridov na zemeljski obli pa se bo po novem ponašal tudi z opcijo štirikolesnega pogona, za katero naj bi se odločilo kar 25 odstotkov bodočih kupcev prenovljenega Priusa.

Glede na to, da se četrta generacija Priusa preko luže ne prodaja ravno po pričakovanjih japonskega proizvajalca*, so že v letošnjem letu predstavili kozmetično prenovljeno različico, ki bo najprej namenjena ameriškemu trgu. Po novem ga bo moč prepoznati po rahlo agresivneje oblikovanem sprednjem delu s spremenjenim odbijačem ter novima žarometoma, prav tako pa se ga je prenova dotaknila tudi na zadku. V notranjosti je največja novost nov volanski obroč ter dve dodatni barvni kombinaciji interierja (»Supersonic« rdeča ter »Electric Storm« modra).

Še največjo novost pri (ameriški) verziji prenovljenega Priusa predstavlja opcija štirikolesnega pogona (AWD-e) oziroma dodatnega elektromotorja, ki poganja zadnji kolesni par. Za pogon skrbi povsem novo razvita nikelj-metal-hidridna baterija, ki naj bi – tako proizvajalec – zelo dobro delovala tudi v ekstremno hladnem vremenu. Baterija je sicer nameščena pod zadnjo sedežno klopjo, zaradi česar Priusov prtljažni prostor, ki je lahko velik kar 1.854 litrov, ni niti najmanj okrnjen. Pri Toyoti hkrati pravijo, da naj bi bil štirikolesno gnan Prius eno najbolj varčnih 4×4 vozil v ZDA, saj naj bi po tovarniških podatkih porabil zgolj 5,6 l/100km.

Evropska verzija prenovljenega Priusa naj bi se na stari celini prvič predstavila meseca januarja v Bruslju, zaenkrat pa še ni znano ali bo štirikolesno gnana verzija na voljo tudi pri nas.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Motor Talk. Foto: Toyota.)

* 108.661prodanih vseh verzij Toyotinega Priusa (Prius hybrid liftback, Prius V minivan, Prius C hatchback in Prius Plug-In hybrid) v ZDA v lanskem letu, medtem ko so jih še leta 2012 kar 236.655.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Začetek novega obdobja z razkritjem modela Mazda3
Škoda Scala razkriva svoje adute