Novice

Prenovljeni Zakon o davku na motorna vozila v obravnavo po nujnem postopku

Spremenjeni zakon naj bi znatno zmanjšal obremenitev kupcev, odpravljena pa bo tudi dajatev na luksuzna vozila.

Po včerajšnji seji vlade na Brdu pri Kranju je minister za finance Andrej Šircelj naznanil dolgo pričakovano spremembo Zakona o davku na motorna vozila, ki naj bi bila obravnavana po nujnem postopku. Spremenjeni zakon naj bi zasledoval okoljske cilje ter avtomatizacijo in pospešitev postopkov za odmero davka na motorna vozila.

Po novem naj bi bila tako obdavčitev motornih vozil vezana zgolj na okoljske komponente ter ne bi več vključevala prodajne cene vozil.

Pri določitvi davka se tako upoštevata vrsta motornega vozila in vrsta goriva, ki se uporablja za pogon. Obveznost se določa glede na izpust CO2 pri kombinirani vožnji in emisijski standard Euro, za nekatere vrste motornega vozila pa se ta določa glede na moč motorja. Za vozila, ki so brez izpusta CO2, je v predlogu zakona določen znesek davka nič evrov.

Za oblikovanje lestvice za odmero davka naj bi upoštevali različne dejavnike, kot so spremembe prometne in okoljske zakonodaje (nov testni normni cikel ter Euro standardi) ter stanje na trgu motornih vozil. Ker bodo za rabljena vozila na voljo zgolj stari podatki o normiranih izpustih, bo v zakonu predviden količnik za pretvorbo.

Ob tem naj bi predlog zakona prinašal odpravo administrativnih ovir ter poenostavitev postopkov za davčne zavezance in FURS, saj naj bi bila med drugim možna izpeljava postopkov preko sistema e-Davki.

Predvidena je avtomatična izmenjava podatkov med Finančno upravo Republike Slovenije in evidenco registriranih motornih vozil Ministrstva za infrastrukturo. Za registracijske organe predlog uvaja uporabo spletne storitve, ki omogoča dostop do podatkov iz evidence motornih vozil Finančne uprave Republike Slovenije.

Posledica novega zakona naj bi bila bistveno nižja davčna obremenitev – po Šircljevih besedah naj bi sedaj povprečni davek na vozilo znašal 460 evrov, po novem pa 160 evrov, kar naj bi pomagalo tudi k spodbujanju potrošnje prebivalstva. Z davkom ne bodo obdavčeni starodobniki, motorna vozila, ki se uporabljajo za šport, ter intervencijska vozila. Družine s tremi ali več otroki bodo oproščena davka enkrat v treh letih, prav tako pa bodo med izjemami vozila za prevoz invalidov.

Predlog Zakona o davku na motorna vozila ukinja tudi t.i. dodatni davek na luksuzna vozila, saj naj zanj po ministrovih besedah ne bi bilo več nobenega razloga in so vozila popolnoma normalno blago, ki ga uporablja velika večina ljudi. Dodajamo lastno stališče, da ga po našem mnenju tudi nikoli ni bilo.

Stari zakon naj bi veljal do izteka letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Vlada RS.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Prenovljeni Zakon o davku na motorna vozila v obravnavo po nujnem postopku"


meganer
3 leta 3 meseci nazaj

In kje je največ razlike? Pri samovklicani “eliti” in športnikih “trenirkarjih”.
Za delovno rajo pri povprečnem avtomobilu se bo poznalo za dobro vinjeto. To je realnost.
Sedaj pa klikat minuse, ampak realnost je taka. Radnik bo “dobil” bore malo.

esem
3 leta 3 meseci nazaj

Torej bo po novem nekdo, ki že sedaj skoraj nima za rabljen avto in ga je korona dodatno udarila, plaćeval već (“slabše” eu norme), nekdo, ki si lahko privošči nov luksuzen avto, pa bistveno manj: Ob tem, da ima prvi 0 prihrankov, drugi pa xx (za spopadanje s socialnimi posledicami koronske krize), da je javni promet ukinjen in še kaj. Še en udarec že tako prizadetim socialno šibkim!
Po vseh menjavah stroke s političnimi uradniki, sramotenju in ugrabitvi države, ministru proti kulturi in mnogim napakam glede krize še en dokaz, kaj v resnici hočejo…

3 leta 3 meseci nazaj
JG2
3 leta 3 meseci nazaj

Super, pa ravno 2021 imamo namen menjati vozni park.

 
Land Rover za 2021 pripravil nadgradnje modelov Velar, Evoque in Discovery Sport
Projekt Tornado raziskuje možnosti avtonomne mobilnosti