Novice

Projekt Tornado raziskuje možnosti avtonomne mobilnosti

V okviru skupine Renault z nedavno zaključenim projektom Tornado raziskujejo možnosti rešitev za storitve avtonomne mobilnosti na redkeje naseljenih območjih.

Namen projekta je določiti in preskusiti tehnologije in pogoje za uvedbo storitev avtonomne mobilnosti na redkeje poseljenih območjih. Avtonomna mobilnost ne bi smela biti omejena le na velika mesta, zato so se v okviru projekta Tornado posvetili raziskovanju tehnologij in informacijske infrastrukture, ki tvorijo podlago uvedbi storitev avtonomne mobilnosti na ruralnih in primestnih območjih.

Preizkusi so potekali v okviru dveh primerov uporabe tovrstnih storitev s sodelovanjem industrijskih in akademskih partnerjev, območja ter lokalnih prebivalcev. Preizkušali so storitev uporabe električnih avtomobilov Renault Zoe na zahtevo za zagotavljanje neposredne povezave med podeželsko železniško postajo Gazeran in poslovnim območjem Bel Air -La Forêt v Rambouilletu (jugozahodno od Pariza) ter storitev rednih prevozov med vnaprej določenimi postajališči znotraj poslovnega območja Bel Air.

Tehnični del projekta je bil osredotočen na določanje in razvoj rešitev avtonomne vožnje, komunikacijske infrastrukture in tehnologij za zagotavljanje najvišje varnosti ter prilagajanje posebnostim primestnih in ruralnih območij. Cilj je bil pripraviti električno vozilo, ki bo zmožno prevoziti 13 kilometrov trase z vsemi posebnostmi in v okviru različnih in kompleksnih prometnih scenarijev.

Glede na podeželske razmere, ozke poti in možnost neurejenih bankin je bil glavni izziv zagotoviti izboljšano natančnost zaznavanja trenutne lokacije vozila in njegov nadzor (na 20 cm natančno) ter odkrivanje okolice v 360-stopinjskem obsegu. Pripraviti je bilo treba tudi ustrezne odzive v primeru izgube signala GPS ter ob zmanjšani vidljivosti oziroma izgubi le-te. Za izvedbo storitev rednih prevozov znotraj poslovnega območja so uporabili električen minibus s prostorom za do 10 potnikov. Opremili so ga z novimi sistemi za napredno zaznavanje, zaznavo v povezavi z infrastrukturo ter naborom varnostnih mehanizmov.

V drugem delu projekta so s pomočjo spoznavanja in razumevanja navad premikanja prebivalcev preizkusnega območja, ocenjevanja njihovega zaznavanja avtonomnih vozil ter upoštevanjem njihovih pričakovanj in zadržkov pridobivali informacije, ki bi lahko bile v pomoč pri ustvarjanju rešitev mobilnosti v prihodnje. V različnih etapah projekta, začetega v septembru 2017, je sodelovalo približno sto oseb iz skupnosti uporabnikov MobiLab medobčinske zveze Rambouillet Territoires, ki so preko soustvarjalnih delavnic in ob uporabi avtonomnih avtomobilov Renault Zoe prispevali svoj delež k razumevanju potreb uporabnikov ter njihovemu sprejemanju avtonomnih tehnologij.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Projekt Tornado raziskuje možnosti avtonomne mobilnosti"


xxl
3 leta 4 meseci nazaj

Še na hribe in sneg ne pozabite, pa redko poseljene kraje Afrike in Azije. Ne, hvala, vi kar testirajte, jaz bom raje šel peš, ali se držal doma. Bo mi dron prinesel, kar potrebujem.

 
Prenovljeni Zakon o davku na motorna vozila v obravnavo po nujnem postopku
Novi Mercedes-Maybach razred S za vožnjo s šoferjem