Novice

Pri Renaultu potrdili obsežno reorganizacijo

Pri francoskem avtomobilskem proizvajalcu bodo svoje poslovanje razdelili med pet enot, da bi zvišali dobičkonosnost.

Kot je znano naj bi dejavnosti s področja elektrifikacije in električnih vozil združili pod okriljem novega oddelka Ampere. Po trenutnih načrtih naj bi novo podjetje že kmalu nastopilo na borzi, pri Renaultu pa nameravajo ohraniti večinski lastniški delež. V sodelovanju s kitajskim proizvajalcem Geely naj bi v okviru skupnega podjetja, v katerem naj bi imeli obe podjetji enakovreden delež, v prihodnosti pokrivali področje motorjev z notranjim zgorevanjem.

Še naprej naj bi se nadaljevalo tudi sodelovanje z japonskim avtomobilskim proizvajalcem Nissan, čeprav zaenkrat še ni znano, v kakšnem obsegu. Pri Nissanu sicer niso najbolj navdušeni nad deljenjem svoje tehnologije, a se kljub temu pričakuje, da bodo pri japonskem podjetju še naprej sodelovali z Renaultom. Kljub prvotnemu zanikanju naj bi sedaj tudi pri Nissanu razmišljali o morebitnih vlaganjih v oddelek Ampere.

Poleg zgoraj omenjenih enot naj bi pod okriljem Renaulta še naprej poslovala športna znamka Alpine, oddelek za finančne storitve ter oddelek, ki se bo ukvarjal s ponudbo storitev mobilnosti in recikliranjem.

Na predstavitvi za vlagatelje so predstavniki Renaulta razkrili še finančne načrte za prihodnost. Do leta 2025 naj bi dosegli operativni dobiček v višini osmih odstotkov (letos ostaja pri petih odstotkih), do leta 2030 pa naj bi se le-ta povečal na več kot 10 odstotkov. Prihodnje leto naj bi tudi ponovno pričeli z izplačilom dividend. V obdobju med 2023 in 2025 naj bi letni prihodek znašal več kot 2 milijardi evrov, v drugi polovici tega desetletja pa naj bi se povišal še za dodatno miljiardo evrov letno.

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo je ob tem poudaril, da kljub napovedanim spremembam še naprej ostajajo del alianse, reorganizacija pa naj bi omogočila dvig iz povprečja in doseganje vrhunskih rezultatov na vseh področjih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Pri Renaultu potrdili obsežno reorganizacijo"


srcnik
1 leto 5 meseci nazaj

Pa ravno on ga je zafural kot brand… Downsizing je bil fail, šminka namesto praktičnosti tudi, kar je pokopalo nekoč zelo dobro prodajane avte v svojih klasah (espace, scenic, laguna, megane…)

jack86
1 leto 5 meseci nazaj

Zdi se mi, da renault tava nekje v temi, medtem ko jih konkurenca gladko prehiteva. Brez prave poti, oz. vsaj 5 let prepozni. Calos Ghosn je imel jasno vizijo, seveda ga je “uradno” pokopal lastni apetit.

 
Jesenska PRIMA: med trendovskimi kompaktnimi križanci
Audi Q8 e-tron prenovljen v prihodnost