Novice

Audi Q8 e-tron prenovljen v prihodnost

Električni športni terenec ob izboljšani učinkovitosti in večjem dosegu dobiva še bolj izostren videz.

Audijev električni športni terenec, ki je v letu 2018 oznanil pričetek električne prihodnosti nemškega avtomobilskega proizvajalca, prenovljen vstopa v novo poglavje. Osvežitev na sredini življenjskega cikla mu poleg novega imena prinaša še več učinkovitosti, prenovljen videz in večji doseg. Modela Audi Q8 e-tron in Q8 Sportback e-tron tudi po prenovi ne skrivata svojega električnega značaja, z novo zasnovo sprednjega dela in zadka pa sistematično nadgrajujeta oblikovalski slog Audijevih električnih modelov s poudarkom na aerodinamiki. Z dolžino 4,915 m (širina 1,937 m, višina 1,633 m, oziroma 1,633 pri modelu Sportback) ob medosni razdalji 2,928 m obe različici ponujata obilo prostora v notranjosti, saj so inženirji nemške znamke že v osnovi dodobra izkoristili vse prednosti električne platforme.

Zasnova notranjosti in uporabljeni materiali so izbrani, tako po prostornosti kot tudi po vtisu prestiža. Pred voznikom se nahaja digialna instrumentna plošča, podajanje podatkov informacijsko-multimedijskega sistema in upravljanje funkcij pa potekata preko dveh zaslonov na dotik velikosti 10,1 in 8,6 palcev ali ob pomoči glasovnega upravljanja s prepoznavanjem naravnega govora. Novi Audi Q8 e-tron bo že standardno opremljen s širokim naborom asistenčnih sistemov – vključno z opcijskimi naj bi jih bilo okoli 40.

Pri obeh različicah bo možna izbira med tremi pogonskimi sklopi z električnim štirikolesnim pogonom. Različici Q8 50 e-tron in Q8 50 Sportback e-tron bo poganjala kombinacija električnih motorjev s skupno močjo do 250 kW in 664 Nm navora, baterija neto kapacitete 89 kWh (95 kWh bruto) pa bo zagotavljala do 491 kilometrov z enim polnjenjem, oziroma do 505 kilometrov pri različici Sportback (WLTP).

Za pogon različice Q8 55 e-tron bo skrbela kombinacija električnih motorjev z največjo skupno močjo 300 kW in 664 Nm navora v kombinaciji z baterijo kapacitete 106 kWh (114 kWh bruto). Najvišja hitrost bo elektronsko omejena na 200 km/h, eno polnjenje baterije pa naj bi zadostovalo za do 582 prevoženih kilometrov (do 600 km pri različici Sportback).

Najbolj zmogljivo različico SQ8 e-tron bo poganjal električni pogonski sklop s tremi motorji in sistemsko močjo do 370 kW ob 973 Nm navora, v kombinaciji z baterijo višje kapacitete pa bo možno prevoziti do 494 km (513 km različica Sportback) ob elektronsko omejeni najvišji hitrosti 210 km/h.

Polnjenje baterije s kapaciteto 89 kWh bo lahko potekalo z najvišjo močjo do 150 kW, zmogljivejšo baterijo pa bo moč polniti z največ 170 kW – v tem primeru bo polnjenje med 10 in 80 odstotki trajalo približno 31 minut. Na domači polnilnici ali na polnilnem mestu z izmeničnim tokom bo polnjenje potekalo z najvišjo močjo do 11 kW (opcijsko 22 kW).

Pri Audiju so pri izdelavi novih modelov še dodatno povečali delež recikliranih materialov, saj bosta obe različici kupcem v Evropi in Združenih državah Amerike dobavljeni s certifikatom nevtralne bilance CO2. Reciklirane materiale uporabljajo v materialih za izolacijo in blaženje ter v tekstilnih oblogah, prvič pa so jih uporabili tudi pri komponentah, pomembnih za varnost.

S pobiranjem prvih naročil naj bi pričeli še v novembru, prihod v evropske prodajne salone pa je predviden konec februarja prihodnje leto. Nemški kupci bodo morali za osnovno izvedbo Audija Q8 e-tron odšteti 74.400 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pri Renaultu potrdili obsežno reorganizacijo
Volvo EX90 je impresiven električen križanec