Novice

Renault 5 Turbo se vrača v električni izvedbi

Francoska znamka v okviru obeležitve petdesete obletnice modela Renault 5 predstavlja prototip R5 Turbo 3E, ki z električnim pogonom nadaljuje zgodbo športnih različic Renault 5 Turbo in Renault 5 Turbo 2.

Leto 2022 je pri Renaultu tudi v znamenju petdesete obletnice Renault 5, enega najbolj pomembnih modelov v njihovi zgodovini. R5 Turbo 3E nadaljuje zgodbo že predstavljene študije Renault 5 Prototype in simbolizira še en primer električnega preporoda enega ključnih modelov znamke Renault.

R5 Turbo 3E je s svojimi zmogljivostmi namenjen predvsem dirkališčem, njegova zasnova iz cevnega okvirja in zmogljiv električni pogonski sklop s pogonom na zadnji kolesi pa ga naredita idealnega za drsenje (driftanje). Cevni okvir je na spodnji strani zavarovan z ravnim podom, varnost v kabini pa zagotavlja varnostna kletka, ki jo je homologirala Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA). Električni pogonski sklop sestavljata dva elektromotorja skupne moči 280 kW (380 KM), ki poganjata vsak svoje kolo. Ob navoru 700 Nm avtomobil iz mirovanja doseže 100 km/h v 3,5 sekunde, ozirom v 3,9 sekunde ob izbiri voznega načina “Drift”, ter pospešuje do najvišje hitrosti 200 km/h. Električno energijo zagotavlja baterijski paket kapacitete 42 kWh, ki ga je moč napolniti v dveh urah in osnovni masi avtomobila (980 kg) dodaja dodatnih 520 kg.

Zunanjost novega prototipa na sodoben način interpretira videz originala, karoserijski deli so izdelani iz kompozitnih materialov z ogljikovimi vlakni, velike reže za zajem zraka in veliko zadnje krilce pa na slikovit način poudarjajo njegov športni značaj in poleg hlajenja zagotavljajo povečanje pritiska k tlom. Za svojevrsten svetlobni podpis poleg štirih štirioglatih LED meglenk poskrbijo še trakovi svetilnih diod, ki v stilu starih računalniških iger zasvetijo in pričnejo utripati ob drsenju.

Tudi notranjost prototipa R5 Turbo 3E ponuja vzdušje s kombinacijo namigov na avtomobilska tekmovanja in računalniških iger s pridihom originalnosti modelov iz preteklosti. Dirkaška školjkasta sedeža, varnostna pasova in volan so bili zasnovani v sodelovanju s podjetjem Sabelt, lažji nadzor nad drsenjem pa omogoča pokončna ročica ročne zavore, nameščena na sredini osrednje konzole, ki je obarvana v značilnem odtenku rumene. Deset analognih merilnikov, ki so bili na voljo voznikom originalnih različic modela Renault Turbo, so nadomestili z desetimi digitalnimi zasloni, ki delujejo kot gradniki. Kot v računalniških igrah, je za zagon avtomobila potrebno pritisniti gumb “Free Play”, izbirati pa je mogoče med različnimi voznimi načini (Turbo, Track Invader, Donut,…).

Razstavni prototip R5 Turbo 3E bo svetovno premiero doživel 25. septembra na tekmovanju Chantilly Arts & Elegance, od 17. oktobra pa bo na ogled obiskovalcem letošnjega avtomobilskega salona v Parizu.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo EX90 z višjimi merili varnosti
Ljubljanske potnike bo do konca meseca vozil avtobus na vodikove gorivne celice