Novice

Pri Stellantisu želijo zmanjšati maso baterij za polovico

Pri Stellantisu želijo razpoloviti maso baterijskih sklopov v električnih avtomobilih ter jih s tem še bolj približati modelom z motorji na notranje zgorevanje.

Ameriško-francoski koncern se je obrnil na nekatera največja podjetja za proizvodnjo in razvoj baterij. Skupaj z njimi bodo iskali možnosti, kako z uporabo različnih kemijskih kombinacij zmanjšati maso baterij. Ned Curic, vodja razvoja pri Stellantisu, je ob odprtju novega tehnološkega centra za baterije v Mirafioriju pri Torinu poudaril, da morajo baterije postati lažje. Litij-ionske baterije so trenutno eden glavnih krivcev za visoko maso električnih vozil, ki posledično povečuje porabo, obrabo pnevmatik in vpliva na varnost modelov. Litij-ionska baterija, vgrajena v model GMC Hummer EV, ima maso 1.280 kilogramov, kar je podobno kot tehta srednjevelika evropska kombilimuzina.

Zmanjšati porabo redkih zemeljskih rudnin

Peugeot E-3008_ (8)
Pri Stellantisu se dobro zavedajo, da bodo električni modeli uspešni takrat, ko bodo cenovno poravnani z modeli z motorji na notranje zgorevanje in bodo imeli podoben doseg ter maso.

V začetku letošnjega leta je Stellantis investiral v ameriško podjetje Lyten, kjer razvijajo novo vrsto lahkih litij-žveplovih baterij. Podjetje iz San Joseja trdi, da je njihova baterija za 60 odstotkov lažja kot primerljiva litij-ionska, ima boljšo toplotno prevodnost in nižjo ceno. Za njeno delovanje ne potrebujejo niklja, mangana, kobalta in grafita.

Pri Stellantisu omenjajo tudi natrij-ionsko baterijo, ki jo razvija CATL. Gre za baterijo z izredno veliko energijsko gostoto in možnostjo izredno hitrega polnjenja. Kot prvi proizvajalec naj bi to baterijo v svoj model vgradil kitajski proizvajalec Chery.

V nov tehnološki center vložili 40 milijonov evrov

Stellantis je v ravnokar odprt raziskovalno-tehnološki center vložil 40 milijonov evrov. V bližini Torina bodo iskali načine, kako izboljšati baterijsko tehniko, opravljali stresne teste na baterijah, preizkušali njihovo vzdržljivost in izpopolnjevali sisteme za boljši programski nadzor baterij. Center se razteza na osem tisoč kvadratnih metrih.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: CATL.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oster odziv kitajskih oblasti na napovedane ukrepe EU
V teku je največja stavka v zgodovini ameriške avtomobilske industrije