Novice

V teku je največja stavka v zgodovini ameriške avtomobilske industrije

V organizaciji sindikata delavcev ameriške avtomobilske industrije je s stavko pričelo skoraj 13.000 delavcev treh največjih ameriških znamk.

Sindikat delavcev ameriške avtomobilske industrije UAW (United Auto Workers) je organiziral množično stavko, ki je naperjena proti trem največjim ameriškim avtomobilskim proizvajalcem. Proizvodnja se je ustavila v obratih Stellantisovega Chryslerja, Forda in General Motorsa, prvič v 88 letih obstoja te organizacije pa so se organizirali za simultano prekinitev dela pri t.i. Veliki trojici iz Detroita.

Pri stavki, poimenovani Stand Up Strike, sodeluje skoraj 13.000 zaposlenih v proizvodnih obratih družb Ford, Stellantis in General Motors v ameriških zveznih državah Michigan, Ohio in Missouri, najbolj pa naj bi bila prizadeta proizvodnja modelov Ford Bronco, Jeep Wrangler in Chevrolet Colorado, po katerih je precej povpraševanja pri ameriških kupcih.

Stavka naj bi bila posledica neuspešnih pogajanj sindikata in zgoraj omenjenih avtomobilskih proizvajalcev o podaljšanju štiriletnih pogodb, ki so bile sklenjene v letu 2019. Pogajanja so propadla v zadnjem hipu, kljub s strani proizvajalcev predlaganemu rekordnemu 20-odstotnemu povišanju plač, ki pa so ga predstavniki sindikata zavrnili. Na seznamu zahtev so med drugim še večja udeležba v dobičku, krajši delovni teden, obnovitev določenih beneficiranih pokojnin in večja varnost zaposlitve v obdobju, ko se proizvajalci avtomobilov preusmerjajo na električna vozila. Po njihovih besedah nameravajo nadaljevati svoj pravičniški boj; Shawn Fain, predsednik sindikata UAW, se zavzema, da bi držali delodajalce v negotovosti, saj je mnenja, da si bodo na ta način postavili boljša izhodišča za nadaljnja pogajanja.

Stavki so pozornost namenili tudi v Beli hiši, saj je predsednik Biden v Detroit poslal dva svoja visoka svetovalca, ki naj bi pomagala pri razrešitvi situacije. Predsednik Biden je v nagovoru dejal, da podpira delavce in je mnenja, da bi kljub ponujeni povišici avtomobilska podjetja lahko stopila še korak dalje in delila svoje rekordne dobičke z zaposlenimi.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Motor1.   Foto: UAW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pri Stellantisu želijo zmanjšati maso baterij za polovico
Android Auto s podporo novim aplikacijam