Novice

Oster odziv kitajskih oblasti na napovedane ukrepe EU

Kitajsko ministrstvo za trgovino se ne strinja z argumenti Evropske komisije za začetek preiskave o ugodnostih, ki jih imajo kitajski avtomobilski proizvajalci na račun državnih subvencij.

Potem ko so pri Evropski komisiji potrdili pričetek preiskave o morebitnih neupravičenih ugodnostih, ki so ji zaradi državnih subvencij deležni kitajski avtomobilski proizvajalci, so sedaj kitajske oblasti najavljene ukrepe označile kot protekcijo zahodnim proizvajalcem, saj so mnenja, da kitajski proizvajalci nizkih cen ne ohranjajo zaradi ugodnosti na račun državnih subvencij. Kitajski minister za trgovino je začetek preiskave označil za neupravičeno dejanje in protekcijo zahodnim proizvajalcem, kar bi lahko povzročilo resne motnje na področju avtomobilske industrije v globalnem merilu in ogrozilo tudi obstoječe dobavne verige evropskih avtomobilskih proizvajalcev.

Dodaja še, da bo preiskava in z njo povezani morebitni ukrepi resno ogrozilo ekonomske odnose med Kitajsko in Evropsko unijo. Kitajske oblasti naj bi pozorno spremljale razvoj dogodkov in storile vse za zaščito svojih interesov.

Mnenja so deljena tudi med posameznimi državami članicami EU. Francija je izrazila podporo dejanjem Evropske komisije, medtem ko predstavniki nemške avtomobilske industrije niso mnenja, da bodo imeli napovedani ukrepi pozitiven vpliv. Kitajski avtomobilski proizvajalci so sicer v prvih sedmih mesecih letošnjega leta skoraj podvojili prodajo električnih vozil na področju Evrope – v enakem obdobju lanskega leta so imeli 3,4-odstotni tržni delež, letos pa je med januarjem in junijem njihov tržni delež narasel na 6,7 odstotka.

Avtomobilizem.com (Vir: Inside EVs. Foto: Xpeng.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Oster odziv kitajskih oblasti na napovedane ukrepe EU"


Firediver
8 meseci 1 dan nazaj

E ja…ali ni taista Evropa zadnja desetletja zagovarjala prosto trgovino in svobodni trg?
Sedaj pa obrnila ploščo v smislu “igra je fer dokler smo prvi mi”…

Bo še pestro, ko bo cel svet na okopih.

8 meseci 3 dni nazaj

Evropa je od Kitajske bolj odvisna kot obratno. Za vsak evropski ukrep nas lahko Kitajci 2x udarijo nazaj.
Lahko tekmujejo kdo ima večjega in boljšega, samo na koncu to plačamo potrošniki. Birokrati se borijo samo za svoj stolček.

thunderbolt
8 meseci 3 dni nazaj

EU mora ukrepati, saj ji drugega ne preostane. Najprej je treba pocistit na svojem pragu s pozresnostjo menedzerjev in lastnikov. Ce EU ne ukrepa, to pomeni hiranje na obroke, ce pa ukrepa, bo pa takoj sledil šamar. Sicer Nemčija je ze nakazala smer: da bo dvignila kiklo in se pustila nat….

xxl
8 meseci 3 dni nazaj

To je vsa resnica.
Vir; Avtomanija

Cenovno nabolj dostopen električni avtomobil v Evropi je Dacia Spring, ki ga proizvajajo na kitajskem, v Evropi pa je s subvencijami na voljo že od 15.000 evrov dalje, medtem ko se modeli kitajskih znamk na ključnih evropskih trgih prodajajo po veliko višjih cenah kot na Kitajskem.

Kitajska električna vozila so v Evropi tudi za sto odstotkov dražja kot doma. BYD Dolphin na Kitajskem stane 15.200 evrov, v Franciji pa 28.890 evrov. MG ZS na Kitajskem stane 15.600 evrov, v Nemčiji pa 31.300 evrov. Evropske proizvajalce avtomobilov skrbi, da so kitajski avtomobili tudi ob tej podražitvi še vedno cenejši od evropskih tekmecev.

 
Intenziven razvoj baterijskih tehnologij pri Toyoti
Pri Stellantisu želijo zmanjšati maso baterij za polovico