Novice

Prihaja sedemsedežni Toyotin Highlander

Največji hibridni športni terenec znamke Toyota bo v pričetku naslednjega leta prvič na voljo tudi kupcem na trgih zahodne Evrope.

Novi Highlander s skupno 4.966 mm dolžine  (2.850 mm medosne razdalje) je zasnovan na platformi GA-K, ki mu omogoča nizko maso, visoko stopnjo torzijske trdnosti in nizko težišče. Evropskim kupcem bo na voljo izključno s hibridnim pogonskim sklopom in pametnim štirikolesnim pogonom AWD-i. Med njegove glavne lastnosti spada še dejstvo, da lahko vleče do dve toni tovora, v prostorno notranjost pa sprejme do sedem potnikov. Sredinska klop je vzdolžno pomična za 180 mm, kar med drugim omogoča lažji dostop do tretje vrste sedežev.

Prtljažnik s 658 litri osnovne prostornine se odpira s prostoročnim mehanizmom vrat, njegova navečja razpoložljiva prostornina pa znaša kar 1.909 litrov. Ob tem je uporabnikom na voljo še skriti prostor pod prtljažnim dnom (27 litrov).

Med že kar nepogrešljivo sodobno tehnično opremo pri proizvajalcu uvrščajo 12,3-palčni multimedijski zaslon s satelitsko navigacijo, projekcijski zaslon, povezavi Apple CarPlay in Android Auto, površino za brezžično polnjenje mobilnega telefona, prezračevanje sedežev ter posebno vzvratno ogledalo, ki omogoča pogled nazaj, tudi če so zasedeni vsi sedeži.

V Highlander je vgrajena 4. generacija Toyotinega hibridnega pogonskega sklopa, ki združuje 2,5-litrski bencinski motor Atkinsonovega cikla in elektromotor, ki poganja zadnja kolesa. Nikelj-metal-hidridna baterija je nameščena pod drugo sedežno vrsto. Sistemska moč pogonskega sklopa znaša 244 KM, preliminarni normirani podatki o porabi po ciklu WLTP pa mu odmerjajo 6,6 litra na prevoženih 100 km.

Voznik lahko izbira štirimi prednastavljenimi voznimi režimi (Eco, Normal, Sport in Trail), vsi pa naj bi delovali tudi v ločenem vklopljivem električnem načinu vožnje. Svoje pa bodo k udobju v vožnji prispevali tudi elementi za zmanjšanje hrupa v potniškem prostoru (vetrobransko steklo s posebno akustično zaščito, dodatni izolacijski elementi)

Novi Highlander je opremljen z najnovejšo generacijo varnostnega sistema Toyota Safety Sense (vključuje sistem za zaznavanje in preprečevanje trka z asistenco krmiljenja, dnevna in nočna zaznava pešcev in dnevna zaznava kolesarjev, prilagodljivi tempomat, sistem za prepoznavo prometnih znakov, sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu in sistem za samodejno prilagajanje snopa luči).

Prodaja naj bi se na evropskih trgih začela v začetku naslednjega leta, v Slovenijo pa naj bi Highlander prišel že v prvem kvartalu 2021.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Elektronika predstavlja vedno večji delež vrednosti vozila
Tegobe Elona Muska