Novice

Tegobe Elona Muska

Ukrepi kalifornijskih oblasti še naprej blokirajo ponoven zagon proizvodnje v Teslinem obratu Fremont, zaradi tega naj bi proti njim že vložili tožbo, Elon Musk pa obenem grozi še z umikom sedeža podjetja in bodočih proizvodnih obratov iz te zvezne države.

Proizvodnja v Teslini tovarni v kalifornijskem Fremontu zaradi ukrepov v zvezi s pandemijo koronavirusa stoji že od sredine marca, ko so tamkašnje oblasti odločile, da proizvodnja avtomobilov ni ključnega pomena. Kljub temu je Elon Musk, ob upoštevanju določenih ukrepov, želel ohraniti proizvodnjo električnega Modela 3 in novega Modela Y.

Trenutno sicer oblasti v Kaliforniji že postopoma odpravljajo določene omejitve v večini okrožij, vendar pa naj bi bilo za ponoven pričetek proizvodnje v Teslinem obratu potrebno tudi dovoljenje uradnikov okrožja Alamedo. Ker ga zaenkrat še niso dobili, so se pri Tesli odločili vložiti tožbo proti oblastem tega okrožja na zveznem sodišču v San Franciscu. Sklicujejo se na dejstvo, da uradniki okrožja Alamedo ne upoštevajo stališča guvernerja Kalifornije, ki  je na območju zvezne države dovolil ponovno odpiranje proizvodnih obratov.

Elon Musk je poudaril, da je podjetje predstavnikom oblasti že predstavilo podrobne načrte za ponoven zagon, usklajene s predstavniki okrožne agencije za zdravje, ki naj bi zagotavljali varnost njihovim zaposlenim. Le-ti vključujejo izobraževanje zaposlenih preko spleta, merjenje telesne temperature, ločena delovna mesta, učinkovito čiščenje in dezinfekcijo ter zagotavljanje osebnih zaščitnih sredstev. Po Muskovih besedah naj bi bil načrt za ponoven zagon proizvodnje plod večmesečnega dela, pri načrtovanju pa so uporabili izkušnje, pridobljene ob ponovni vzpostavitvi proizvodnje v njihovem kitajskem obratu v Šanghaju.

Pri Tesli so še dodali, da nameravajo zaposlene vračati na delovna mesta ob zagotavljanju varnosti in na odgovoren način, vendar jim poteze predstavnikov okrožja ne puščajo druge možnosti, kot da to dosežejo po pravni poti. Kmalu zatem je Elon Musk na družabnem omrežju Twitter objavil, da je bila to kaplja čez rob in da bo podjetje preselilo svoj sedež in prihodnje proizvodne obrate v zvezno državo Texas ali Nevado. V primeru, da se odločijo še naprej obdržati obrat v Freemontu, pa bo njegov obstoj močno odvisen od odnosa okrožnih oblasti v prihodnosti. Poudaril je tudi, da je Tesla zadnje avtomobilsko podjetje, ki še deluje na področju Kalifornije.

Oblasti okrožja Alameda zaenkrat ne podajajo nobenih izjav, medtem ko je njihova agencija za zdravje potrdila, da s Teslo sodelujejo pri načrtih za ponoven zagon proizvodnje. Oglasila se je tudi županja Fremonta Lily Mei in sporočila, da mesto spodbuja sodelovanje okrožnih oblasti z lokalnimi podjetji za sprejetje sprejemljivih kriterijev in postopkov, ki naj bi omogočili ponoven zagon proizvodnje. Dodala je še, da je mesto, tako kot do sedaj, pripravljeno podpreti Teslo, takoj ko bo mogoče ponovno vzpostaviti proizvodnjo na način, ki bo varen za zaposlene in njihovo skupnost.

Posodobitev: Elon Musk je na Twitterju objavil novico, da kljub prepovedi lokalnih oblasti obrat v Fremontu ponovno pričenja z delom. Brez dvoma bo zgodba o samovoljnem odprtju v kratkem dobila svoje nadaljevanje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prihaja sedemsedežni Toyotin Highlander
Karma razkriva novo različico platforme E-Flex