Novice

Prodaja hibridov naj bi se do leta 2020 potrojila

Po napovedih LMC Automotive naj bi se v Evropi zaradi strožjih emisijskih zahtev prodaja hibridov in priključnih hibridov v naslednjih treh letih potrojila na več kot 750.000 prodanih enot. Proizvajalci vozil so z vsakim letom postavljeni pred večje ovire pri doseganju emisijskih norm, ki bodo stopile v veljavo v letu 2020. V zadnjem letu se je povpraševanje po alternativnih pogonih dvignilo za več kot 22 odstotkov na 280.000 prodanih enot, skupaj z državnimi pomočmi pa naj bi se ta številka po napovedih analitikov v prihodnje strmo dvigovala.

Največja rast je bila lani zabeležena pri priključnih hibridih, po poročanju JATO Dynamics je

Hibrid Evropa prodaja_2
Najbolje prodajani priključni hibridi v Evropi

bilo prodanih 96.451 enot, kar je botrovali izredno velikemu skoku segmenta. Presenetljivo je v Evropi na prvem mestu, kljub veliki konkurenci, ostal Mitsubishi Outlander – v letu 2015 so prodali kar 31.214 enot lansko leto, kar je 57 odstotkov več v primerjavi z letom 2014.

Na drugo mesto se je povzpel Volkswagen Golf GTE, sledi Audi A3 e-tron. Skupina Volkswagen ima med desetimi najbolje prodajanimi še Passata GTE, ki zaseda sedmo mesto. Naslednje leto bi se na lestvici lahko znašel tudi Tiguan GTE, neposredni konkurent trenutno vodilnemu Outlanderju. Kot močan tekmec se je pokazal še BMW: športni i8 je postal deveti najbolje prodajani priključni hibrid v Evropi, prodali so 2.051 enot. Takoj za njim se je uvrstil X5 e-drive. Zanimiv je podatek, da je različica i3 s podaljševalnikom dosega po prodaji presegla popolnoma električno različico (6.566 proti 5.481), a pri LMC Automotive napovedujejo konec rasti vozil s podaljševalnikom dosega.

Predvsem zaradi številnih državnih iniciativ so izkazali največ zanimanja za hibride in priključne hibride v Veliki Britaniji. V primerjavi z letom poprej se je prodaja tam dvignila za 40 odstotkov na 62.871 enot. Najnižjo rast med evropskimi državami so zaznali v Nemčiji in Belgiji. Priključni hibridi, ki lahko v električnem načinu prevozijo več kot 50 kilometrov, se najbolje prodajajo v državah, kjer je za to vrsto na voljo največ finančne pomoči.Ravno zato je največji trg za priključne hibride Nizozemska, lastniki takšnega avtomobila lahko na letni ravni prihranijo do 7.000 evrov.

Hibrid Evropa prodaja_1
Najbolje prodajani hibridi v Evropi

Najbolj popularen hibrid v Evropi ostaja Toyota Auris, ki jo izdelujejo v Veliki Britaniji v obratu Burnaston. Kupci so v preteklem letu pokupili 75.810 hibridnih Aurisov, kar je za 12 odstotkov več kot leto poprej. Toyotina prevlada je očitna ob pogledu na prvih deset najbolje prodajanih modelov, znamki Toyota in Lexus sta prodali rekordno število hibridov, Aurisu, Priusu in Yarisu pa se je letos pridružil še RAV4 Hybrid. V segment hibridov se bo kmalu podal še Hyundai z modelom Ioniq, a sodeč po izjavi izvedenca za pogonske sklope pri LMC Automotive v prihodnje ne predvidevajo pretirane rasti segmenta, zaradi nizkih cen goriva.

Ravno zaradi nizkih cen pogonskih goriv se bo po predvidevanjih povečala prodaja mehkih in mikro hibridov. Eden izmed takih predstavnikov je prihajajoči Renault Megane, ki bo deloval s sistemom Hybrid Assist v povezavi z dizelskim agregatom. Po podatkih proizvajalca bo avtomobil pridobival električno energijo z regeneracijo zavorne energije in pomagal pri pospeševanju le pri določenih pogojih – recimo pri nizkih hitrostih.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Urška Radolovič, Gašper Pirman, Automotive News.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Prodaja hibridov naj bi se do leta 2020 potrojila"


Bucko99
4 leta 2 meseci nazaj

Mitsubishi je evropski avto ?

4 leta 2 meseci nazaj

Ne, malo nerodno zapisano in popravljeno: gre za prodajo na evropskem trgu. Hvala za opozorilo.

 
BMW uradno potrdil i8 Spyder, prenovo i3 in več prestižnih modelov
V pričakovanju Seatovega malega križanca