Novice

BMW uradno potrdil i8 Spyder, prenovo i3 in več prestižnih modelov

Štiri leta po prvi predstavitvi koncepta i8 Spyder je BMW naposled le pripravljen za prehod modela v serijsko proizvodnjo.

Konec je ugibanj, pri BMW so v uradni izjavi za javnost sporočili, da bo modelno ponudbo električnih vozil in hibridov oplemenitil brezstrešni i8. Kmalu jo bo dopolnil še prenovljeni i3 s povečano kapaciteto baterije in daljšim dosegom. O podrobnih informacijah in časovnici še molčijo, toda razvoj električnih BMW-jev naj bi vključeval sedem različnih modelov – nekatere bo poganjala izključno električna energija, drugi pa bodo priključni hibridi in bodo podaljševali doseg z motorjem na notranje izgorevanje. Prihod teh modelov je načrtovan od leta 2016 naprej, kmalu pa naj bi se jim pridružil še prvi hibridni Mini.

Poleg prihoda falange električnih vozil se bodo v Münchnu osredotočili na razvoj tehnologije vodikovih gorivnih celic. Prva flota testnih vozil z enim tankom prevozi do 700 kilometrov, zato je razvoj te tehnologije smiseln. Poleg alternativnih tehnologij želi bavarski proizvajalec vozil postati prvak na področju avtonomnih vozil. S projektom i 2.0 želijo utrditi svoj položaj tehnološkega vodje na tem področju in se osredotočiti na visoko ločljivostne digitalne zemljevide, storitev v oblaku, tehnologijo senzorjev in umetno inteligenco.

”S projektom i 2.0 bomo postali vodilni na področju avtonomne vožnje. Raziskovalne projekte bomo obrnili v nove industrijske procese ter s tem prinesli tehnologijo na cesto,” je dejal Klaus Frohlich, član odbora odgovornega za razvoj. BMW je že storil prvi korak v tej smeri z novo serijo 7. Paradni konj je opremljen s petimi radarskimi senzorji in stereo kamero. Z njihovo pomočjo lahko vzdržuje primerno varnostno razdaljo med vozili spredaj in z njimi na avtocestah pospešuje do hitrosti 210 km/h ter se s pomočjo pametnega ključa sam zapelje v garažo.

V preteklih letih se je BMW osredotočal na vstopne modelne linije, kot je družina serije 2, kar se je odrazilo na zgornjem delu modelne palete. Pri znamki nameravajo to spremeniti s prihodom velikega športnega terenca X7, ob tem pa naj bi iskali tudi dodatne modele v najvišjem cenovnem razredu – eden od njih bi bila lahko nova serija 8. Ob tem naj bi ponudbo razširilo več novih športnih modelov divizije M, a tudi tukaj zaenkrat ni podrobnejših informacij.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Motor Authority. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Skoraj 9.000 evrov nagrade za zaposlene pri Porscheju
Prodaja hibridov naj bi se do leta 2020 potrojila