Novice

Prototip Ferrari 275 GTP iz leta 1964 kmalu na dražbi

Dražbena hiša Gooding & Company naj bi za vozilo, ki se prodaja, iztržila kupnino med šest in osem milijoni ameriških dolarjev.

Ferrari, ki ima med drugim tudi dirkaško zgodovino, je leta 1966 sodeloval na reliju Monte Carlo, a ga zaradi težav s pogonskim sklopom ni zaključil. Edinstvenost tega avtomobila poudari dejstvo, da je bil to edini prototip modela 275 GTB in je predstavljal osnovo za razvoj naslednjih generacij športnih avtomobilov znamke. Obenem pa so pri prototipu prvič uporabili tudi nekatere tehnološke rešitve, ki do tedaj še niso bile videne. Poleg ločene zadnje preme ter združitve menjalnika in diferenciala (transaxle), so vanj prvič vgradili 3,3-litrski V12 motor, ki so ga kasneje vgrajevali v modele serije 275. Ker ga je tedanji direktor in vodja Ferrarijevega dirkaškega oddelka želel preizkusiti tudi na reliju, je avtomobil prestal 12.000 km testnih voženj, deležen pa je bil tudi nekaterih sprememb. Dobil je dodatne zunanje žaromete in ojačano vetrobransko steklo, poleg spremenjenega diferenciala pa so dodali še zaščito hladilnika, drugačen pokrov motorja in dodaten brisalec vetrobranskega stekla.

V letih po nastopu v Monte Carlu je avtomobil zamenjal kar nekaj lastnikov. Kljub temu ima še vedno vgrajen prvoten motor, ponovno pa so ga prebarvali v originalno rumeno barvo, saj je bil v vmesnem obdobju tudi rdeč. Pri dražbeni hiši opozarjajo, da bo potrebno pred ponovno vožnjo avtomobil temeljito pregledati in po potrebi izvesti nekatera popravila. Verjetno bodočemu lastniku, ki naj bi po predvidevanjih zanj odštel nekje do 8 milijonov ameriških dolarjev, stroški morebitnega popravila ne bodo povzročali prevelikih preglavic.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Ferrari.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai bo v Santa Fe vgradil čitalnik prstnih odtisov
Koncept Subaru Forester STI e-Boxer bo predstavljen v Tokiu