Novice

Prvi električni Jaguar bo na cestah že leta 2018

Pred začetkom avtomobilskega salona v Los Angelesu so pri Jaguarju virtualno razkrili koncept električnega športnega terenca I-Pace.

Zdelo se je, da bo Tesla s povsem električnim športnim terencem še nekaj časa brez prave konkurence, saj so nemški proizvajalci svoje tekmece napovedovali nekje okrog leta 2020, ko bi jih v to prisilile zaostrene okoljevarstvene zahteve. Vse se je spremenilo s predstavitvijo Jaguarjevega koncepta I-Pace, ki naj bi ga javnosti v produkcijski različici prikazali že konec leta 2017, na ceste pa naj bi zapeljal v letu 2018.

Pri znamki obljubljajo, da bo petsedežni I-Pace po videzu, voznih lastnostih in zmogljivostih pravi predstavnik znamke Jaguar, iz mirovanja do hitrosti sto kilometrov na uro naj bi se pognal v približno štirih sekundah. Zajetnih 700 Nm navora iz dveh elektromotorjev bo na voljo takoj, skupna moč sistema pa naj bi znašala 298 kW (400 KM).

Jaguar napoveduje več kot 500 km električnega dosega (po ciklu NEDC) za katerega bodo poskrbele 90 kWh litij-ionske baterije. Za polnjenje na hitri polnilnici (50 kW) naj bi do polne napolnjenosti potrebovale le dve uri oz. 90 minut do 80-odstotne napolnjenosti.

Za Jaguar Land Rover naj bi prilagodljiva modularna arhitektura pomenila šele začetek serije električnih modelov, ki bodo segali od manjših limuzin in kupejev do velikih športnih terencev razreda Range Roverja.

Znamka Jaguar je letos sodelovala v dirkah Formule E, kar naj bi bilo povezano tudi s hišnim razvojem električnega pogonskega sklopa. Wolfgang Ziebart, vodja tehničnega razvoja skupine Jaguar Land Rover, je dejal: “Gre za brezkompromisen električen avtomobil, oblikovan na praznem listu papirja: razvili smo novo arhitekturo in izbrali le najboljšo razpoložljivo tehnologijo. Koncept I-Pace v popolnosti izkorišča potencial, ki ga lahko nudijo električna vozila v smislu izrabe prostora, užitkov v vožnji in zmogljivosti.”

Prvi oblikovalec Jaguarja, Ian Callum, je ob razkritju izjavil: “Ne gre le za koncept. Je predogled petsedežne proizvodne različice avtomobila, ki bo na cesti leta 2018. To bo prvi Jaguarjev povsem električni avtomobil in odpira novo poglavje v zgodovini naše znamke.”


Jaguar I-Pace v številkah:

  • dolžina 4.680 mm;  širina: 1.890 mm, višina: 1.560 mm, medosna razdalja: 2.990 mm
  • prostornina prtljažnika: 530 l
  • koeficient aerodinamike: 0,29.

Koncept I-Pace v veliki meri povzema oblikovanje in vozne nastavitve znamkinega športnega terenca F-Pace. Kot se spodobi za vozilo prihodnosti, je neprestano povezan s spletom, opremljen z 12-palčnim virtualnim prikazom merilnikov in barvnim projicirnim zaslonom pred voznikom ter 12-palčnim sredinskim zaslonom na dotik za multimedijski sistem. Za enostavnost upravljanja nastavitev prezračevanja in klime poskrbi dodaten 5,5-palčni zaslon.

Avtomobilizem.com (Vir: Jaguar, Autoblog. Foto: Jaguar.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenovljeni Citroën C-Elysée za več udobja
Samsung je novi lastnik Harmana