Novice

Prvi Ford Focus RS je zapeljal s proizvodnje linije

Iz obrata Saarlouis v Nemčiji je zapeljal prvi izdelan Ford Focus RS.

Fordov Focus RS se je širši publiki predstavil lansko leto na avtomobilskem salonu v Ženevi. Po dveh generacijah je ravno slednji daleč najbolj pričakovan, delno tudi zaradi odličnih voznih lasnosti predhodnikov.

Pod pokrovom motorja se skriva 2,3-litrski prisilno polnjen agregat z 235 kilovati. Zaradi izboljšane turbine, večjega kompresorja in hladilnika, bolj pretočnega izpušnega sistema z dvojnimi zaključki ter elektronsko nadzorovanih ventilov in izboljšanih elementov v samem motorju ima od enakega motorja, kot je nameščen v Mustangu, celih 30 kilovatov moči več.

FordFocusRS-5-1600x1118Moč se bo na cesto prenašala preko novega štirikolesnega pogona z naprednim vektorskim sistemom razporejanja navora, ki lahko na zadnjo os prenese do 70% moči. Štirikolesni pogon deluje v sožitju z vektorskim sistemom razporejanja zavorne sile in sistema za stabilnost, zato je zmožen prenesti moč na zunanjo kolo in s tem, zaradi manjšega podkrmiljenja, poskrbeti za hitreje odpeljan zavoj. Namesto samodejnega dvosklopčnega menjalnika so se pri Fordu raje odločili za šeststopenjski ročni menjalnik. Za pospeševanje od 0-100 km/ potrebuje le 4,7 sekunde.

Naročila že nekaj časa pobirajo tudi v Sloveniji, kjer se cene pričnejo pri 39.990 evrih. Zagon proizvodnje športnega Focusa pa bo razveselil predvsem tiste, ki nestrpno čakajo na prihod že naročenega Focusa RS.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mini John Cooper Works v različici brez strehe
BMW i3 bo lovil tekmece z izboljšano baterijo