Novice

Prvi model znamke Polestar je dobil številko 1

Pri podjetju Polestar, ki sicer skrbi za športne predelave Volvovih avtomobilov, so že poleti najavili prihod njihovega prvega povsem samostojnega modela. Po predhodnih pričakovanjih gre za športni kupe, ki se ponaša s priključno-hibridnim pogonskim sklopom.

Polestar 1, kakor se uradno imenuje njihovo prvo vozilo, se oblikovno v veliki meri naslanja na Volvov konceptni kupe, ki so ga predstavili leta 2013 in pri katerem so oblikovalski navdih črpali iz legendarnega P1800. Štirisedežni kupe, ki naj bi prišel v prodajne salone leta 2019, se bo ponašal s priključno-hibridnim pogonskim sklopom, ki bo proizvedel kar 600 »konjev« (1.000 Nm najvišje navorske vrednosti).

Za osnovo so tako vzeli znani Volvov dvolitrski turbobencinski agregat (T8) in ga združili z dvema elektromotorjema, ki proizvedeta 218 »konjev« največje moči. Zgolj na električni pogon naj bi Polestar 1 prevozil okrog 150 kilometrov, kar je precej več kot pri obstoječih priključnih hibridih na trgu.

Polestar 1, ki je zasnovan na Volvovi arhitekturi (SPA) meri v dolžino 4 metre in pol ter se hkrati ponaša z obilico lahkih materialov, med katerimi so ogljikova vlakna. Avtomobil pa se lahko hkrati pohvali tudi s skorajda idealno razporeditvijo teže (48% spredaj in 52% zadaj).

Vozilo, ki bo prišlo na trg leta 2019, bo na voljo v precej omejenem številu (500 avtomobilov). Kasneje pa naj bi prišel na trg še povsem električno gnan ter cenejši Polestar 2, ki mu bo sledil še športno uporabni Polestar 3.

Kljub temu, da zaenkrat niso znane cene za prvi model znamke Polestar, se v ameriških medijih pojavljajo ugibanja o razponu od 130-150 tisoč evrov. Po drugi strani sama cena niti ni tako pomembna, saj naj bi vozniki po obstoječih informacijah s strani tiskovnega predstavnika znamke Johana Meissnerja imeli možnost Polestar 1 uporabljati zgolj po sklenitvi najemne pogodbe.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Polestar.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Prvi model znamke Polestar je dobil številko 1"


JG2
6 leta 6 meseci nazaj

V Usa bo stal 177k USD, več kot AMG GT R ali 991 turbo, samozavest serijsko, pomojem bodo hitro padli na realna tla. Aja pa brez značke Volvo na grilu zgleda čuden.

 
Konec proizvodnje avtomobilov v Avstraliji
Land Rover skriva koncepte pred kitajskimi posnemovalci