Novice

Razkrit je koncept Mercedes-Benzove kompaktne limuzine

Najnovejši primerek Mercedes-Benzove oblikovalske filozofije Sensual Purity je dobil svoje mesto pod žarometi avtomobilskega salona v Šanghaju.

Celo mali avtomobili z znakom trikrake zvezde so se v preteklih letih precej oddaljili od svoje nekdanje podobe, poleg tega pa družina dobiva vse več različnih članov. Najnovejši koncept limuzine razreda A je napoved serijskega modela, ki se bo uvrstil v segment malih limuzin, bodoče kupce pa bo skušal prepričati s čistimi linijami, ki so v skladu z oblikovalsko filozofijo čutne čistosti.

Koncept limuzine razreda A je prvi od številnih prihajajočih malih Mercedes-Benzovih modelov, zasnovanih na arhitekturi MFA2. V svoji produkcijski različici naj bi se preobrazil v modele, ki bodo nadomestili obstoječe razrede A, B, GLA, CLA in druge, med katerimi naj bi bila tudi mali kupe in kabriolet.

“Naš koncept limuzine razreda A prikazuje, da je konec obdobja gub,” je pojasnil Gorden Wagener, glavni oblikovalec Daimlerja, ter dodal: “S svojimi popolnimi razmerji in čutno obdelavo površin z zmanjšanim številom linij je naslednji mejnik filozofije Sensual Purity s sposobnostjo napovedovanja novega oblikovalskega obdobja.”

Koncept razreda A (dolžina/širina/višina: 4.570/1.870/1.462 mm) je po navedbah znamke zasnovan z razmerji prestižne kompaktne limuzine kupejevskih linij. Oblikovalske cilje poudarjajo tradicionalna trojna zasnova notranjosti ter kratka previsa, relativno pokončen stebriček C, večje površine stranskih stekel in višja bočna linija.

Ekspresivnost koncepta podarjajo mišičasti loki, ki objemajo izrazita 20-palčna platišča, na prednjem delu pa pozornost prevzame maska Panamericana z vertikalnimi kromiranimi vstavki in sredinsko nameščeno veliko trikrako zvezdo. Pod njo so reže za zajem zraka, ki jih prekriva diamantna mreža s temno kromirano obrobo.

Prednja žarometa oblikovno sicer sledita tipičnim oblikovalskim linijam znamke, njihovo mrežasto strukturo v notranjosti pa so prekrili z UV barvo ter jo izpostavili ultravijolični svetlobi – rezultat je drugačen videz barve snopa svetlobe glede na razmere, podnevi so dnevne luči na primer videti bele barve.

Zadek vozila oblikovno deli uporaba različnih barv in materialov v spodnjem delu, kjer sta integrirana zaključka izpušnih cevi. Videz zaokrožijo veliko panoramsko strešno steklo ter dodatno zatemnjena stranska stekla.

Avtomobilizem.com (Vir: Daimler, Autoblog. Foto: Mercedes-Benz.)

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audijeva kupejevska nadgradnja koncepta e-tron
Citroën C5 Aircross prihaja z inovativnim hidravličnim vzmetenjem