Reportaže

Obleka naredi človeka, oblika pa avtomobil

Naj si še tako zatiskamo oči, v današnji družbi še vedno velja nenapisano pravilo, da obleka naredi človeka. Verjetno omenjena trditev še bistveno bolj drži v avtomobilskem svetu, kjer vozilo v največji meri definira ravno njegova oblika. Tako avtomobilskim proizvajalcem prav nič ne pomaga, da ustvarijo tehnično dovršen produkt, če kasneje potencialnim kupcem ob njegovih linijah niti najmanj ne zaigra srce.

Tega se še kako zavedajo tudi pri najstarejši avtomobilski znamki na zemeljski obli, kjer zgolj za oblikovanje njihovih produktov skrbi več kot 600 zaposlenih. Na štirih kontinentih. In verjemite mi – še posebej fascinanto jih je videti v živo pri njihovem delu!

Nič več »penzion paket«

Verjetno ni prevelika skrivnost, da je imela znamka Mercedes-Benz še pred nekaj leti manjše težave s pozicioniranjem na trgu. Okej, resda njihovi produkti že od pamtiveka predstavljajo sinonim za prestiž in luksuz, vendar se je proizvajalec iz Stuttgarta v nekem trenutku znašel v precejšnji nevarnosti, da bo postal znamka, ki bo nagovarjala zgolj še manj dinamične oziroma starejše voznike. V duhu repozicioniranja znamke, s katerim so prvenstveno želeli v večjem številu privabiti mlajše kupce v svoje salone, so pred približno sedmimi leti dodobra spremenili tudi oblikovalsko filozofijo. In to precej uspešno! Tako je na primer kar okrog 70 odstotkov kupcev novega modela CLA pred tem vozilo avtomobile drugih znamk oziroma niti pod razno ni pogledovalo k produktom trikrake zvezde.

Mercedes-Maybach Vision 6»Sensual Purity« oziroma »čutna čistost«, kot jo opisujejo Mercedesovi kreativci, tako pomeni povsem nov pristop pri oblikovanju novodobnih produktov z znakom zvezde s tremi kraki, ki že od leta 1909 predstavljajo, kje so prisotni njihovi izdelki – na zemlji, v zraku in na vodi. Omenjena oblikovna filozofija predstavlja holističen pristop k oblikovanju ter bipolarnost znamke, ki spaja na prvi pogled dokaj nezdružljiva pojma čutnosti in čistosti. Oziroma, po domače: njihovi novodobni produkti so oblikovani mehko in brez ostro začrtanih linij, s čimer želijo doseči, da ne bi bili dolgočasni že po petih letih, ko bi bilo potrebno opraviti detajlno kozmetično prenovo.

Mercedes-Maybach Vision 6 Coupé

Vsaj pri kakšnem avtomobilu merijo na tolikšno dizajnersko brezčasnost, kot so jo dosegli pri legendarnem dirkalniku W125, ki je znal že leta 1938 brzeti z neverjetnih 432 km/h. Na povsem običajni cesti! Zgolj kot zanimivost – tovrsten hitrostni rekord je veljal vse do leta 2015! Pri tem imam še najbolj v mislih sladostrasten koncept Maybach 6, predstavljen na lanskoletnem prestižnem avtomobilističnem dogodku Pebble Beach Concours d’Elegance.

Tekma

Novodobna Mercedesova oblikovalska filozofija se dotika precej različnih, ne zgolj povsem avtomobilističnih, področij, za katere skrbi več kot 600 »umetnikov«. In to v pravem pomenu besede! Pri vsem skupaj mi še vedno ni povsem jasno, kako jim kasneje uspe svoje kreativne in na moč umetniške vizije predstaviti povsem tehnicistično nastrojenim inženirjem. Nenazadnje je tudi slednje prava umetnost!

Designprozess // Design process

A kakorkoli že, v glavah omenjenih »umetnikov« nastajajo stvaritve, ki jih lahko občudujemo v obliki konceptov ter kasneje kot povsem serijske produkte. Pri čemer je Steffen Köhl, vodja oddelka Advanced Exterior Design, ki pokriva poleg nemškega studia še kitajskega (Peking) in ameriškega (Carlsbad), podal zanimivo informacijo, da nastanejo prav vse ideje na začetku zgolj in samo s pomočjo svinčnika in papirja, računalniško pomoč pa v enačbo dodajo šele kasneje.

Oblikovalski studiji, ki so za posamezna področja locirani v Italiji (Como), ZDA (Sunnyvale, Carlsbad, Portland), na Japonskem (Kawasaki),  Kitajskem (Peking), Braziliji (Sao Paolo), Indiji (Chennai) ter Nemčiji (poleg Sindelfingna še v Böblingenu) pri vsakem projektu tekmujejo, kdo bo ustvaril najboljši produkt, s čimer ustvarijo pozitivno tekmovalnost, ki (dokazano) prinaša pozitivne rezultate. A če vseeno pride do ustvarjalnega mrka, šefi oddelkov poskrbijo za popolno »resetiranje« ekipe in se – če je potrebno – odpravijo tudi za en teden v gore, kjer brez pomoči sodobnih tehnologij »viharijo« svoje možgane.16C1032_037

In od kje črpajo oblikovalci svoje ideje? Mrežice za zvočnike (npr. Burmestrovi) so v novodobnih Mercedesih na moč podobne tistim pri moških brivskih aparatih, v najnovejšem razredu E pa je moč uzreti šobe klimatske naprave, pri katerih so oblikovni navdih našli v letalskem reaktivnem motorju.

Robert

Ko beseda nanese na oblikovanje in znamko Mercedes-Benz, nikakor ne moremo mimo Roberta Lešnika, enega največjih svetovnih zvezdnikov avtomobilskega dizajna, ki ga povsem brez težav uvrstim v prvo jakostno skupino industrijskih oblikovalcev. In ni težko ugotoviti zakaj! Že ko z njim izmenjaš par besed, začutiš neizmerno ljubezen do tega, kar počne. Ter toliko pozitivne energije, kot le pri malokaterem sogovorniku.

15C673_10

In ne le to! Nekaj začetnih vljudnostnih fraz zna prvi mož zunanjega oblikovanja Mercedesovih vozil navkljub napornemu urniku brez težav razširiti v povsem sproščen pogovor, pri čemer v zanosu razkrije na povsem originalnem glinenem modelu najnovejšega kupejevskega »E«-ja (zgolj kot zanimivost – oblikovalski center v Sindelfingnu porabi vsako leto med 60 do 80 ton gline pri oblikovanju svojih modelov) svoje videnje Mercedesove  filozofije »Sensual Purity«. Fascinantno! Kot da bi ti avtor dragocene slike opisoval, kaj je želel sporočiti. Obenem razloži, da imajo v načrtu še pet povsem novih modelov, ki bodo dopolnili že tako bogato Mercedesovo paleto vozil.

Avtonomna prihodnost je pred vrati

A če kar nekaj Mercedesovih oblikovalskih oddelkov (Exterior Design, Interior Design, Digital Graphic & Corporate Design, Design Brands & Operations in Advanced Exterior Design) skrbi tudi za ostale, ne zgolj avtomobilistične segmente (npr. jahta Arrow 460, Mercedesova linija oblačil Hugo Boss, notranji dizajn zasebnih Lufthansinih letal, ipd.), pa precejšnjo pozornost namenjajo popolni digitalizaciji v vozilih ter avtonomni in električno gnani prihodnosti.

16C879_143

Svoj pogled na avtonomno vožnjo so tako prikazali v zadnjem času že s pomočjo nekaterih prototipnih vizij (npr. F 015 Luxury in Motion, ki ima, zanimivo, izjemno malo prostora za glave spredaj sedečih, povsem povprečno raščenih potnikov), še večji poudarek pa dajejo prihajajoči liniji električnih vozil (podznamka EQ, ki so jo premierno predstavili na salonu v Parizu), pri kateri imajo oblikovalci precej prosto pot in s katero želijo vstopiti v povsem novo ero svoje bogate zgodovine.

Razkritje

Ob tokratnem ogledu oblikovalskega centra v Sindelfingnu nam je Mercedesov vodja oblikovanja Gorden Wagener med drugim razkril tudi njihovo vizijo prihajajočih modelov kompaktnega segmenta, ki prihajajo na trg v naslednjih treh letih. Skulptura Aesthetics A (slika 2, 3 in 4 v galeriji) nakazuje limuzinsko različico razreda A, ki sicer ne bo predstavljala zamenjave za model CLA ter hkrati že dodobra razkriva linije prihajajočih generacij modelov A, B, CLA, CLA Shooting Brake ter križanca GLA.

Design Essentials "Sensual Purity"

In če sodim zgolj po grobih obrisih omenjene skulpture, jim nikakor ni potrebno skrbeti, da ne bi v prihodnje še bolj uspešno nagovarjali tudi mlajših kupcev, kar je prava pot v smeri zadržanja primata na trgu premijskih vozil, ki so si ga ponovno priborili v preteklem letu.

Tekst: Urban Acman. Foto: Mercedes-Benz.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pokljuška pravljica z bavarskim pridihom
Ljubezen do brezčasnih oblik