Novice

Razkrita serijska podoba Renault City K-ZE

Tudi Francozi si veliko obetajo od trenutne akutne navdušenosti kitajskega trga nad električarji vseh tipov, velikost in oblik. Letošnji avtomobilski salon v Šanghaju so namreč izkoristili za predstavitev novega malega baterijsko električnega mini križanca City K-ZE.

Renault je model pokazal že septembra 2018 na salonu v Parizu, a kot je dobro znano, je bil takrat še uradno koncept. No, zdaj so po nekaj vmesnih napovedih in obljubah pokazali dokončni serijski model in nam o njem zaupali tudi nekaj prvih podrobnosti..

Fotografije potrjujejo, da je novinec ostal dokaj zvest oblikovni študiji izpred dobrega pol leta. To pomeni, da gre za trenutno najmanjšega Renaultovega cestnega križanca. Njegova kratka medosna razdalja (2.423 mm) in kompaktne zunanje mere obljubljajo zelo dobro okretnost v mestnih središčih, razmeroma velika oddaljenost od tal pa tudi pripravnost za spopad s kakšnim robnikom ali neutrjenim terenom, čeravno s slednjimi, zaradi preprostega dvokolesnega pogona, vseeno ne gre pretiravati. Notranjo uporabnost zaznamuje proti vozniku rahlo zasukana sredinska konzola z osempalčnim na dotik občutljivim zaslonom vrh nje. Povsem zadaj se skriva tudi zmerno velik 300-litrski osnovni prtljažnik, ki ga je moč povečati z zlaganjem naslonov zadnje klopi.

Popolne specifikacije pogonskega sklopa nam Francozi še dolgujejo, saj še vedno sporočajo le, da bo ena polnitev baterije zadoščala za največ 250 kilometrov po NEDC standardu. Morebitni potrebi po izvedbi daljših poti pa bo mali K-ZE prišel naproti s serijsko primaknjenim hitrim polnilnikom, ki naj bi omogočil polnitev od nič do 80 % v 50 minutah. Običajni, počasni AC polnilnik, bo na drugi strani porabil največ štiri ure za dosego 100-odstotne napolnjenosti baterije.

Renault bo City K-ZE proizvajal lokalno na kitajskem trgu v tovarni naveze Renault-Nissan-Mitsubishi in Dongfenga. Za začetek prodaje so si trenutno pustili še nekoliko priprta vrata, saj pravijo samo, da bo kupcem na voljo enkrat do izteka letošnjega leta. Mali City K-ZE je del uresničevanja začrtane strategije Renault Drive the Change, v sklopu katere nameravajo do leta 2022 na Kitajskem letno prodati 550.000 svojih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai Venue res samo za Ameriko?
Svetovni avto leta 2019 je Jaguar I-Pace