Novice

Hyundai Venue res samo za Ameriko?

Hyundai je na avtomobilskem salonu v New Yorku predstavil čisto nov mali križanec Venue. Sicer malo dvomimo, da bodo tega res ponudili samo Američanom, a v tem trenutku so sporočili samo podatke za model, namenjen trgu onkraj Atlantika.

Mersko praktično v vseh pogledih manjši od Kone, je Venue manjši tudi od Kiinega križanca Stonica. S skupno dolžino 4,04 metra je od prve krajši za 12,5 centimetra, od drugega pa za točno en decimeter. Medosna razdalja je z 2,52 metra osem centimetrov krajša kot pri Koni in za šest od Stonicove. Venue je za centimeter širši in za pet višji od male Kie, v primerjavi s sestro pa je enako visok ter tri centimetre ožji.

Vse te spremembe so torej dovolj velike, da se prvotna ugibanja oziroma napovedi, o modelu Venue kot zgolj preznačkanem Stonicu, niso uresničile. Hyundai z novincem tudi potrjuje napoved izpred nekaj mesecev. Namreč, da bo vsak njihov nov model v bodoče oblikovan samosvoje in s tem prepoznavno. Jasno je, da so si oblikovalci pri risanju zunanje podobe sposodili oblikovne podrobnosti iz drugih Hyundaijev, a so jih vseeno uspeli združiti na prepričljivo samosvoj način. Oblikovno zato mali Hyundai deluje dovolj drugačno, da se mu ni treba bati zamenjave za katerikoli drug hišni model.

Višje grajena karoserija sicer želi vleči vzporednice s terenci, a je njena tehnika, z izključno prednjim pogonom, bistveno bolj po meri križancev, namenjenih urejenim cestnim podlagam. Korejci sicer zagotavljajo, da je, po zaslugi višje oddaljenosti trebuha od tal in posebnih načinov trakcijskega sistema, zmožen priti zelo daleč tudi izven asfaltnih področij, a vseeno. Nekako še nismo naleteli na elektronski sistem in dvokolesni pogon, ki bi zmogel prekašati štirikolesni pogon, četudi ta ni podprt s kopico elektronike.

Kakorkoli že, znotraj deluje Venue dokaj preprosto in umirjeno oblikovan, s kombinacijo (v bogatejše založenih paketih opreme) umetnega usnja in tkanine na sedežih ter prepletanjem črne in sive plastike na armaturni plošči ter oblogah vrat. Ker že v Koni prevladuje trda plastika, ne bomo presenečeni, če prevladuje podobna cenejša opcija le-te tudi v Venue.

Ameriškemu trgu so namenili samo en motor in sicer 1,6-litrski bencinar. O njegovih konkretnih zmogljivostih Hyundai v tem trenutku ne poroča, a bo ta v osnovi povezan z ročnim šeststopenjskim, proti doplačilu pa z neskončnostopenjskim CVT menjalnikom.

Med elektronskimi dodatki moramo jasno omeniti, da bo Hyundai Venue, na željo kupca, zmogel postreči s praktično vsemi danes poznanimi elektronskimi pomočniki in varnostnimi sistemi. Večopravilna enota z 8-palčnim zaslonom vrh sredine armaturne plošče je že poznan iz drugih Hyundaijev in se bo znal povezati z vsemi prenosnimi pametnimi telefoni, bodisi preko povezave Bluetooth ali preko Android Auta oziroma Apple CarPlaya.

Hyundai je napovedal, da steče prodaja modela Venue v zadnjem četrtletju letošnjega leta ob cenah, ki nam jih še niso zaupali. Če, oziroma kdaj, zapelje Venue v prodajne salone na trgih izven ZDA, v tem trenutku ni jasno, a nekako si ne predstavljamo, da bi takšen avto rezervirali samo za tamkajšnji trg. Več kot očitno je namreč, da gredo tovrstni privzdignjeni mestni malčki več kot odlično v promet tudi na stari celini, zato nima smisla, da ga ne bi konec leta ali najkasneje v začetku 2020 ponudili   tudi na tej strani Atlantika in še ponekod drugod širom sveta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Hyundai Venue res samo za Ameriko?"


xxl
5 leta 8 dni nazaj

Vidim nekaj nemškega (VAG) v zunanjem dizajnu, čeprav spet ta čudni citroenovski nos, ko ne veš, kam naj ga gledaš v “oči”. Kaj vem, ni me prevzel.

 
Aston Martin bo izdelal samo 155 enot Rapide E
Razkrita serijska podoba Renault City K-ZE