Novice

Razvojniki avtonomne tehnike v boj zoper elektromagnetno sevanje

Elektromagnetno sevanje in motnje so tema s katerimi se v elektrotehniki ukvarjajo od zgodnih začetkov radia.

Razvojni inženirji tehnike za avtonomno vožnjo se trenutno poleg cele kopice drugih težav ukvarjajo tudi s problemi, ki jih povzročajo elektromagnetna valovanja številnih elektronskih naprav. Ta valovanja imajo namreč lahko negativne učinke na podatke, ki se prenašajo med oddajniki in sprejemniki ter nenazadnje tudi na elektroniko, ki mora te podatke ustrezno obdelati.

Do zapleta zaradi motenj radijskega signala je na primer prišlo letošnjega maja, ko je eden od samovozečih prototipov Mobileye med novinarskimi demonstracijskimi vožnjami v Jeruzalemu prevozil rdečo luč. Vodja podjetja Amnon Shashua je naknadno zagotovil, da je prišlo do odstopanja zaradi motenj, ki so jih povzročili signali brezžičnega prenosa podatkov video kamer spremljevalnih televizijskih ekip. Nekaj, na kar razvojniki pri podjetju Mobileye niso nikoli pomislili.

Izkazalo se je, da številni proizvajalci in razvojniki poročajo o težavah, ki jih povzročajo elektromagnetna sevanja sodobnih sistemov in naprav v avtih na njihove sisteme za samodejno vožnjo. Motnje tako generirajo brezžični polnilniki mobilnih telefonov, električni servovolani in številni drugi z elektroniko in/ali elektromotorji podprti sistemi. Tu pa so še motnje iz okolice, kot so signali množice radijskih postaj, danes zelo popularni signali brezžičnih omrežij Wi-Fi  in še kaj. Pri poplavi radijskih motenj v ozračju je jasno poseben izziv najti pravi izvor problema, kar je še posebej očitno v mestnih središčih, kjer bodo avtonomni avti navsezadnje najprej umeščeni v redni promet.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Razvojniki avtonomne tehnike v boj zoper elektromagnetno sevanje"


Firediver
1 leto 7 meseci nazaj

Me prav zanima, kako bodo reševali to nerešljivo nalogo in sem kar vesel, da jih bo končno nekaj konkretnega prizemljilo.

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Pa kaj nas posiljujejo s tem?

 
Semafor: da ali ne?
Detroit bo avtomobiliste gostil v juniju