Novice

Renault čez pet let z baterijskim električnim modelom za 10.000 evrov?

Prav to je nedavno zagotovil vodja upravnega odbora Renaulta Thierry Bolloré: najkasneje v roku petih let naj bi ponudili trgu baterijsko električni model z vstopno ceno 10.000 evrov.

To naj bi jim pomagalo desetletje izkušenj iz razvoja in izdelave električnih modelov, kot je Zoe. Danes si veliko voznikov ne more privoščiti nakupa električnega avta, saj so njihove cene še vedno na ravni dražjih in bolj bogato opremljenih tradicionalno gnanih alternativ. Mnogi avtomobilski proizvajalci intenzivno delajo na razvoju modelov z vrha ponudbe, kar posledično pomeni, da se trg razvija počasneje, kot bi se sicer lahko.

Kako naj bi Francozem uspel veliki met lansiranja modela s ceno, ki znaša tretjino maloprodajne cene dolgo napovedovanega “ljudskega” električnega Volkswagna ID.3? Velik potencial se skriva v njihovem nedavno tega predstavljenem modelu City K-ZE, ki je pravzaprav za kitajski trg prilagojen model Kwid.

Za pogon mu služi 44-“konjski” elektromotor, ki ponuja v uporabo največ 125 Nm navora, baterija pa je 26,8-kilovaturna litij-ionska, za največ 271-kilometrski doseg (NEDC).

Na trenutno največjem trgu električnih vozil na svetu so ravno v minulih dneh začeli s prodajo malega Renaulta. Ponujajo ga za ceno 61.800 RMB oziromaa okoli 8.000 evrov. Zanj je Renault že rekel, da so ga, če bo naletel na dober odziv kitajskega trga, pripravljeni nadgraditi na raven evropske zakonodaje ter ga ponuditi tudi na stari celini. Dvig ravni izpopolnjenosti modela na bistveno strožje zahteve in zakonodajo bi jasno narekovalo višjo prodajno ceno vozila, toda bi morda lahko ostala na ravni napovedanih 10.000 evrov? Ob ustrezno velikih prodajnih količinah vozil in z upoštevanjem napredka, ki ga baterijska tehnika dela v zadnjih letih, se nam zdi to pravzaprav uresničljivo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Renault.)

Na fotografijah je prikazan kitajski model Renaulta City K-ZE.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Renault čez pet let z baterijskim električnim modelom za 10.000 evrov?"


megane16v
4 leta 7 meseci nazaj

Močno dvomim, da bo cena izpod 15.000€. Enostavno je kupna moč v Evropi prevelika, konkurenca pa veliko dražja.
Strinjam se s predhodnim komentarjem, da je močno podoben novemu Sanderu 2020, kar pa je z vidika zmanjševanja stroškov razvoja povsem razumljivo

Firediver
4 leta 7 meseci nazaj

Ali nimajo ponavadi taka vozila nameščenih nenormalno ozkih gum?
Iz slik ni videti tega, bo pa zanimivo videti v živo….(slon-v-petkah) 🙂

Ivan36
4 leta 7 meseci nazaj

SAj, če so dali od Sandero kolesa so itak 16 col 205 / 55 R16, izgled je že tak, kot na modelih TEchRod?!

Ivan36
4 leta 7 meseci nazaj

“Velik potencial se skriva v njihovem nedavno tega predstavljenem modelu City K-ZE, ki je pravzaprav za kitajski trg prilagojen model Kwid.” Meni se vidi,kot nabildan Sandero Stepway letnik 2020!

 
Še bolj zmogljiv in učinkovit Audi RS7 Sportback
Vision Mercedes Simplex je sodobni oblikovalski poklon preteklosti