Novice

Vision Mercedes Simplex je sodobni oblikovalski poklon preteklosti

Mercedes je otvoritev novega oblikovalskega centra v Franciji obeležil s predstavitvijo Vision Mercedes Simplex, moderne replike modela, ki ga lahko štejemo kot enega prvih avtomobilov znamke.

Daljnega leta 1901 so na štartu dirkalnega tedna v Nici predstavili predstavili model, ki so ga razvili pri podjetju DMG (Daimler Motoren Gesellschaft) po idejni zasnovi vizionarskega Emila Jellineka. Zmogljiv dvosedežnik je v primerjavi s takratnimi avtomobili, ki so bili večinoma izpeljanke kočij, predstavil novo revolucionarno podobo, zasnovano na popolnoma drugačni osnovi. V dirkalnem tednu je pometel s konkurenco na znameniti dirkalni progi med Nico in La Turbio, kjer Mercedes sedaj odpira svoj novi evropski oblikovalski center. Mercedes 35 PS, kot so ga poimenovali, je dobil ime po Jellinekovi hčerki Mercedes ter predstavlja pričetek nove, modernejše ere oblikovanja avtomobilov.

Vision Mercedes Simplex ponovno obuja spomin na dogodke izpred 118-ih let in obenem prenaša pionirski duh preteklosti v prihodnost s sporočilom, da je strast do prestiža in inovacij del genske zasnove znamke. Koncept predstavlja svojevrstno interpretacijo zgodovinskega Simplexa kot dvosedežnika s prosto stoječimi kolesi, naprednim pogonskim sklopom in modernim uporabniškim vmesnikom, ki s svojo pojavo jemlje dih.

Videz sprednjega dela poudari obroba rež hladilnika, ki sije v odtenku zlate s pridihom roza barve ter spominja na bronaste hladilne reže originala, le da tokrat med njimi pripadnost znamki izraža črn tridimenzionalni prikazovalnik imena Mercedes skupaj s prikazom animacij. Le-te kažejo trenutno stanje avtomobila ter simbolično nakazujejo transformacijo znamke proti digitalizaciji, v smeri katere je oblikovana tudi notranjost. Zasnova notranjosti predstavlja poklon uspešni zgodovini znamke Mercedes Benz ter genetski zasnovi dirkalnih avtomobilov Simplex. Preprosto, minimalistično a kljub temu prikazano na način, ki vzbuja čustva ljubiteljem te znamke. Videz zunanjosti se brezšivno prepleta z notranjostjo, uporabljena barvna shema pa ponazarja črno bele kontrastne površine v kombinaciji z modrim odtenkom, ki naj bi predstavljal barve Azurne obale.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Daimler .)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault čez pet let z baterijskim električnim modelom za 10.000 evrov?
Tudi frankfurtski IAA pod močnim pritiskom sprememb v avtomobilski industriji