Novice

Renault Kangoo Z.E. in Master Z.E. z gorivnimi celicami za podaljševanje dosega

Francozi širijo svojo paleto lahkih dostavnikov z dvema novima različicama. Obema je skupno, da sta prvenstveno baterijsko-električno gnana in imata vgrajen podaljševalnik dosega.

Renault in Symbio sta že leta nazaj združila moči na področju razvoja pogona na vodik in gorivnih celic. Njuno sodelovanje se je zdaj udejanilo v serijski podobi Kangooja Z.E. H2 in Masterja Z.E. H2. Oba se sicer še vedno v prvi vrsti zanašata na električno energijo, shranjeno v litij-ionski bateriji, a sta oba tudi dodatno opremljena s podaljševalnikom dosega. Ta je izveden z vodikovimi gorivnimi celicami, v najboljšem primeru pa naj bi se tako gnan Kangoo Z.E. H2 pripeljal najdlje 370 km daleč (WLTP), Master Z.E. H2 pa ravno tako spodobnih 350 km daleč.

Prodaja prvega steče v Franciji konec letošnjega leta, cena zanj pa znaša (pred obdavčitvijo) konkretnih 48.300 €. Cene za Master Z.E. H2 v tem trenutku niso navedli, so nam pa zaupali, da bo ta na voljo v dveh izvedenkah furgona ali kot podvozje s kabino, na katero bo lahko kupec naknadno namestil nadgradnjo po lastnih željah.

Renault pri tem pravi, da bo v odvisnosti od prostornine posode za vodik polnjenje trajalo od pet do največ deset minut in da oba dostavnika med vožnjo proizvajata zgolj vodno paro. Francozi so ob tem rekli tudi, da nova modela predstavljata zelo zanimivo in sila uporabno alternativo obrtnikom, saj združujeta sodoben pogonski sklop, ničelne lokalne emisije ter sposobnost hitre polnitve.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota bo v Tokiu predstavila električno vozilo s tehnologijo baterij elektrolita v trdnem stanju
MX-30 bo prva strogo električna Mazda