Novice

Toyota bo v Tokiu predstavila električno vozilo s tehnologijo baterij elektrolita v trdnem stanju

Koncept z novo tehnologijo baterij naj bi v praksi prvič uporabili prihodnje leto na olimpijskih igrah v Tokiu ter tako prikazali njene zmogljivosti.

Vozilo, ki ga nameravajo predstaviti na prihajajočih olimpijskih igrah, naj bi bilo zasnovano na osnovi električne avtonomne platforme e-Palette, s pomočjo katere predstavljajo svoj napredek na področju elektrifikacije in avtonomnih tehnologij. Zadnjo, posodobljeno različico koncepta e-Palette, bodo sicer prikazali tudi na avtomobilskem salonu v Tokiu.

Tehnologija baterij z elektrolitom v trdnem stanju naj bi ob manjših dimenzijah in masi baterijskega paketa omogočala boljše zmogljivosti, daljši doseg ter možnost hitrejšega polnjenja ob nižjih stroških izdelave. Direktor tehnološkega oddelka pri Toyoti, Shigeki Terashi, pa opozarja, da se kljub razviti in delujoči tehnologiji ter uporabljenem znanju, pridobljenem z dolgoletnim razvojem hibridnih tehnologij, množična proizvodnja tovrstnih baterij ne bo pričela pred letom 2025. Po zagonu množične proizvodnje načrtujejo, da naj bi pričeli z njihovo uporabo v celotni paleti njihovih elektrificiranih vozil.

Tokratne napovedi postavljajo Toyoto med pionirje pri uporabi te tehnologije, podobno časovnico pa naj bi si postavili še pri Volkswagnu, medtem ko naj bi BMW, ki sodeluje s Toyoto na različnih področjih električnih tehnologij, napovedoval uporabo baterij z elektrolitom v trdnem stanju v njihovih vozilih šele okoli leta 2030.

Toyota naj bi sicer do konca leta 2023 tudi na evropskem trgu pričela s prodajo električnih modelov, zasnovanih na namenski električni platformi. Na voljo naj bi bili trije modeli, električni Lexus, ki naj bi uporabljal obstoječo platformo, ter elektrificirani različici modelov Proace in Proace City.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Znani so kandidati za Evropski avto leta 2020
Renault Kangoo Z.E. in Master Z.E. z gorivnimi celicami za podaljševanje dosega