Novice

Renault Morphoz omogoča vsestransko prilagoditev potrebam uporabnikov

Morphoz je novi električni koncept francoske znamke, ki premika meje v smislu preobrazbe notranjosti trenutnim potrebam svojih uporabnikov ter omogoča njegovo delitev z drugimi.

Študija Morphoz predstavlja Renaultovo videnje električne osebne mobilnosti z deljeno rabo v obdobju po letu 2025. Zasnovan je na prihodnji modularni konstrukcijski osnovi za električna vozila CMF-EV, ki je po eni strani prilagodljiva različnim zahtevam po moči pogonskega sklopa, zmogljivostih in dosegu, po drugi strani pa se lahko  prilagaja tudi potrebam potnikov glede prostornosti kabine in velikosti prtljažnika. V tem smislu je Morphoz po besedah znamke glasnik bodoče družine električnih modelov znamke Renault, prav tako pa naj bi nekatere njegove oblikovne značilnosti, kot je svetlobni podpis Livinglights, našle pot v velikoserijske modele prihodnosti.


CMF-EV je nova platforma zveze Renault- Nissan-Mitsubishi, ki bo omogočala bodočim modelom veliko medosno razdaljo in v vse štiri vogale potisnjena kolesa, majhna previsa spredaj in zadaj ter raven pod. Vozila bodo lahko nižja v smislu izboljšanja aerodinamičnih lastnosti, a z velikim potniškim prostorom, tudi zaradi kratkega pokrova motorja in pomika armature bolj naprej. Izboljšane dinamične vozne lastnosti naj bi bile rezultat podvozja in strukture, ki sta optimizirana za električni pogon, pa tudi nižjega težišča zaradi vgradnje akumulatorja v zadnji del poda.


Študijo so pri Renaultu označili kot modularen električni križanec s številnimi novostmi, kot so indukcijsko polnjenje med vožnjo, povezljivostjo in funkcionalnostmi tretje stopnje avtonomne vožnje, hkrati pa naj bi omogočala deljenje vozila drugim uporabnikom. Še bolj zanimiva je ideja fizične preobrazbe Morphoza v krajšo obliko City in daljšo Travel, s čimer se je sposoben prilagajati potrebam svojih uporabnikov.

2020 - MORPHOZ (5)V obliki City je Morphoz dolg 4,40 metre (širina 2,0 metra in višina 1,55 metra) z medosno razdaljo 2,73 metra, vgrajen pa ima akumulator zmogljivosti 40 kWh, kar naj bi mu z enim polnjenjem zadoščalo za 400 kilometrov vožnje z enim polnjenjem. Za njegovo prepoznavnost skrbi svetlobni pečat z dodatnimi svetilnimi diodami ter zunanjost, ki s kratkim motornim pokrovom in minimalnimi previsi odraža praktično okretnost mestnega električnega vozila. Morphoz Travel je dolg 4,80 metre, ima medosno razdaljo 2,93 metra ter nameščen dodaten akumulator z zmogljivostjo 50 kWh (skupno 90 kWh) za do 700 km električne vožnje z enim polnjenjem. Nekoliko drugače oblikovan prednji del in večji poudarek aerodinamiki ga ob povečani prostornosti notranjosti naredita bolj primernega za daljše poti.

2020 - MORPHOZ (3)Za prehod iz ene v drugo obliko naj bi vozilo preuredili na posebni postaji, kjer mu pod loputo v dvojnem ravnem podu vstavijo dodaten akumulator. Po potovanju uporabnik vozilo ponovno odpelje na postajo, kjer vrne dodatni akumulator in spet privzame obliko City. Na postaji dodatne akumulatorje napolnijo za ponovno uporabo, v času, ko niso v vozilih, pa naj bi služili kot vir energije za samopostrežne polnilnice za električna dvokolesa, za razsvetljavo ulic ali sosednjih stavb, ter kot hranilnik električne energije za obnovljive vire.

Morphoz naj bi svoja vrata z dvokrilnim odpiranjem uporabniku odklenil na podlagi prepoznave in zamaha z roko, vstop pa olajšal zaradi odstranjenega stebrička B. Pred voznikom je nameščen futurističen volan s sredinskim 10,2-palčnim zaslonom, na katerem so glavne potne informacije. Armaturna plošča na prvi pogled nima tradicionalnih merilnikov niti multimedijskega zaslona, ki se razkrijejo na ukaz voznika v obliki instrumentne plošče. Slednjo so Francozi poimenovali Livingscreen ter prikazuje podatke o vožnji in multimedijskih funkcijah. Voznikov sedež je ves čas obrnjen v smeri vožnje, medtem ko se sovoznikov sedež s prevračanjem obrne v smer ostalih potnikov ter olajša medsebojno komunikacijo. Povečana medosna razdalja v obliki Travel omogoča vzdolžni pomik zadnjih potniških sedežev nazaj, zaslon na prečni konzoli pa lahko služi kot klubska mizica.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električni Citroën Ami odpira novo poglavje urbane mobilnosti
Evropski avto leta 2020