Novice

Električni Citroën Ami odpira novo poglavje urbane mobilnosti

Pod sloganom “Ami – 100% Electric” nam Citroen predstavlja mestni mikro avtomobil, ki naj bi omogočil uporabo storitev električne mobilnosti širšemu krogu uporabnikov.

Le leto po predstavitvi koncepta Ami One na avtomobilskem salonu v Ženevi so pri Citroënu razkrili prve podrobnosti produkcijskega modela na njegovi osnovi. Novi dvosedežni Ami je z 2,41 m dolžine in 1,39 m širine znatno manjši od Smarta EQ fortwo, ki še vedno predstavlja sinonim mestnega avtomobila.

Pogonski sklop 485 kg težkega avtomobila predstavlja električni motor s 6 kW (8 KM), ki v kombinaciji z baterijo kapacitete 5,5 kWh omogoča do 70 km dosega z enim polnjenjem, najvišja dosežena hitrost pa je omejena na 45 km/h. Prazno baterijo naj bi bilo ob priklopu na domačo 220 V vtičnico preko priloženega kabla moč napolniti v treh urah, ob uporabi ustreznega kabla pa naj bi bil mogoč priklop tudi na ostalih polnilnih mestih.

Zunanjost ultrakompaktnega štiricikla, kot so ga poimenovali pri Citroënu, ob simetrični zasnovi sprednjega in zadnjega dela prihaja z asimetričnimi vrati, ki se odpirajo vsaka v svojo smer. Izbirati naj bi bilo mogoče med šestimi različnimi paketi dodatkov v različnih barvnih kombinacijah. Notranjost kabine z dvema sedežema pa naj bi poleg zaščite pred vremenskimi vplivi uporabnikom nudila tudi dovolj udobja, kljub skromnim zunanjim meram avtomobila.

V skladu z evropsko zakonodajo ga bodo lahko brez vozniškega dovoljenja vozile osebe starejše od 16 let (14 let v Franciji), dostopnost pa naj bi povečale cenovno ugodne ponudbe dolgoročnega najema. V Franciji bo osnovna cena avtomobila znašala 6.000 evrov, ob najemu za 48 mesecev pa naj bi bilo potrebno plačati polog v višini 2.644 evrov, mesečna plačila pa naj bi znašala od 19,99 evrov naprej. Od spomladi dalje bo na območju Pariza že možen najem tudi preko storitve souporabe vozil Free2Move, kjer naj bi cena uporabe znašala 0,26 € / minuto ob mesečni naročnini v višini 9,9 evra. Zaenkrat še ni znano, če, kdaj in pod kakšnimi pogoji bo najem možen tudi pri nas.

Z zbiranjem prvih naročil v Franciji naj bi pričeli 30. marca, nekaj mesecev zatem pa naj bi stekla prodaja še v Španiji, Italiji, Belgiji, na Portugalskem in v Nemčiji, prva vozila pa naj bi bila kupcem dostavljena v juniju.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Citroën. Foto in video: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Električni Citroën Ami odpira novo poglavje urbane mobilnosti"


srcnik
4 leta 1 mesec nazaj

Zelo kul ideja, edino lahko bi naredili še verzijo ki gre tam 90km/h (ali pa vsaj 70km/h), da nisi ravno ovira na cesti, ko greš kak km izven mesta…

4 leta 1 mesec nazaj

S 45 km/h si ovira že v mestu (npr. Celovška, Dunajska). Vsaj do 80 km/h bi morala stvar iti, da je uporabna izven strogih mestnih središč (kjer se itak vedno bolj omejuje promet).

xxl
4 leta 1 mesec nazaj

In je veliko boljša izbira, kot za enako ceno, malo močnejši skuter.

 
Ženevski avtomobilski salon odpovedan
Renault Morphoz omogoča vsestransko prilagoditev potrebam uporabnikov