Novice

Reševalni pas: kje hudiča je problem?

V času, ko sem jaz opravljal vozniške izpite, smo po opravljenem dobili knjižico “Kodeks etike v cestnem prometu”. Morda (in upam, da) je tako tudi danes. Ker vsega preprosto ni (in ni mogoče zajeti?) v zakonih in predpisih.

 

Upam, da je veliko voznikov močno zaljubljenih, ker če niso, so lahko le še tepci.

Ne morem brez primera z drugega konca premice (ker pač vsi vemo, da premica nima konca). Stojim pri rdeči luči. Nasproti tudi nekdo stoji pri rdeči luči. In ima (na primer) prižgane dolge luči. Ali pa stoji na pasu za levo s prižganim desnim smernikom. Ali kaj sedmega. Skratka: kratko prižgem dolge. ”Poblendam” po domače. Nič. Poblendam še enkrat. Nič. Dvanajstkrat. Nič.

Pravite: lahko piše SMS. Prav. Ampak ta primer izhaja še iz časov, ko smo imeli na UKV štiri radijske postaje, ki jih je bilo treba nastaviti ročno z vrtljivim gumbom in premikajočo rdečo paličico v radijskem sprejemniku. Kakšen mobilni telefon? Ta lik preprosto ignorira sporočilo. Zakaj že?

Hočem reči: vozniki ne gledajo ali samo ne vidijo, kaj se naokoli dogaja.

Kaj naredi voznik, kot si ga (vse bolj utopično, očitno) predstavljam jaz. Razmišlja. Takole. Ej, eden blenda. Da ne blenda meni? A imam ugasnjene luči (preverim)? Ne. Ali imam vklopljeno napačno utripalko (pogledam)? Ne. Ali imam v kristalni noči prižgane meglenke (preverim)? Ne. Ali mi gorijo dolge luči (preverim)? Ja! U, super, ugasnem in dvignem dlan v zahvalo za opomnik.

Tudi če vzrok za počasno vožnjo ni poznan: pripravite se na to, da lahko pridejo gasilci ali reševalci in jim dajte prostor!
Tudi če vzrok za počasno vožnjo ni poznan: pripravite se na to, da lahko pridejo gasilci ali reševalci in jim dajte prostor!

Zdaj pa prvi konec iste premice. Zastoj na cesti. Ustavim. Pomislim: mogoče je prometna nesreča. Naprej: mogoče je precej zvite pločevine. Potem bodo prihrumeli gasilci. In še naprej: mogoče je kdo poškodovan. Šment, priletel bo rešilni avtomobil. Kaj naredim? Umaknem se skrajno levo ali desno, odvisno, kje stojim. Z le pol možgana (ker imam samo enega, čeprav s tem kršim pravila slovenskega jezika, ki pravijo, da so možgani množinski samostalnik, ampak moj je pač en sam, z drugo polovico si pa govorim ”vdihni, izdihni, …”) uspem najti odgovor na zapleteno vprašanje, ki mi ga nihče ni zastavil: zakaj stojimo? In pravilno reagiram.

Prav je seveda, da se držimo predpisov, ki so se sicer v kratkem dvakrat spremenili, a v osnovi gre za isto navodilo: umakni se, da bodo mimo lahko prišli policisti, gasilci in reševalci!

Nepravilno (če uporabim milo besedo) ravnanje voznikov se redno pojavlja tudi v mestu, ko se pojavi rešilno vozilo na nujni vožnji. Tudi J. K. Rowling si ne bi mogla izmisliti traparij, kakršne počnejo nekateri vozniki. In za odločanje o življenju ali smrti je za smrt dovolj, da je samo en takšen sanjač.

Če nič drugega: lahko je kdo resno poškodovan in nujno potrebuje pomoč. Ne bodite tisti, ki mu s svojim trapastim ravnanjem to onemogočite. Lahko boste nekoč poškodovani tudi vi.

Zato vprašam: kje hudiča je tu problem??

Besedilo in foto: Vinko Kernc. Infografike: DARS.

 

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Reševalni pas: kje hudiča je problem?"


3 meseci 6 dni nazaj

Dajte vprašat recimo AMZS. Tretji zadetek na googlu pod iskanje reševalni pas ponudi dve leti staro AMZS stran kjer je vse lepo po starem se narisanao kako je prav. Sem jih pred dvemi tedni opozoril preko fb, pa se kup drugih na nesmislov na naših cestah, pa ni bilo odziva.

chad
7 meseci 12 dni nazaj

Brezveze vsi taki blogi, ker če kdo dobro pogleda: v glavnem tuje tablice so tiste, ki tega ravrščanja ne upoštevajo. Kod drugo pa, ene par let so oglaševali, da se na odstavni pas ne sme umaknit, od letos se pa lahko in je folk zmeden še zdaj. Eni pač težko detektirajo spremembe.

Gosic
7 meseci 12 dni nazaj

Podobno razmišljam tudi sam. Podobno je z vožnjo po prehitevalnem pasu. Nonstop iz dneva v dan ista zgodba. Enako s tretjim pasom. Čemu bi ga sploh gradili, če pa ga še sedaj uporablja vsak drugi tovornjak, če pa je na njem osebno vozilo pa si misliš da je voznik najmanj nor. Ljudje se dobesedno počutijo manjvredne očitno, če bi ga uporabljali.

thunderbolt
7 meseci 14 dni nazaj

A lahko se eno pojasnilo: umik na odstavni pas je ok ali ne?

skopusnik
7 meseci 13 dni nazaj

Res ne spremljate nobenih novic? Lani ali kdaj se je spremenil zakon? V glavnem, vozni pas se umakne na odstavnega!

skopusnik
7 meseci 14 dni nazaj

Kje živiš no, pod kamnom? Ja, vozni pas se umakne na odstavni pas, prehitevalni pa skrajno levo do ograje.

RedBaron
7 meseci 13 dni nazaj

A ni vozni pas skrajno desno, do crte, ampak NE na odstavnega. Da je potem fraj odstavni in vmes med voznim in prehitevalnim?

thunderbolt
7 meseci 13 dni nazaj

Le cuvaj, da kje svoje krone ne izgubis…leto dni nazaj mi je na Dolenjki ob nesreci zatezil policaj, da ne smem biti na odstavnem pasu.

dask
7 meseci 13 dni nazaj

Nima ti kaj težit, zakon je spremenjen, umaknit se MORAŠ na odstavni pas.

Tattoo-
7 meseci 14 dni nazaj

Osnovni problem pri vseh teh tvojih zapisih je v tem, da danes izpit za avto lahko dobi vsak…3/4 voznikov pa tako sanja za volanom in sploh nima pojma, kaj se sploh dogaja okoli njih.

Fnatic
7 meseci 14 dni nazaj

Tako je. Ali pa misljo, da so vsemogočni.

 
Citroënova očala proti potovalni slabosti
Pol stotnije ekstravagantnih Nissanov GT-R50