Novice

Rivian R1T z električnim poltovornjakom ob bok Tesli

Ameriško startup podjetje je predstavilo model električnega poltovornjaka Rivian R1T, ki naj bi pričel osvajati kupce v letu 2020.

Orjak modernega videza, ki v dolžino meri konkretnih 5.475 mm, ima medosno razdaljo 3.075 mm in je širok dobra dva metra, je zasnovan z mislijo na udobje med vožnjo po urejenih cestah in obilo zabave na terenu. S prototipom, zamaskiranim v podobo Forda F-150, so že opravili obširna terenska testiranja in nastavitve različnih načinov terenske vožnje. Zaradi nizkega težišča naj bi zmogel plezanje v 45-stopinjski klanec, po trditvah proizvajalcev pa naj se ne bi ustrašil nitii vzpenjanja po skalnatih terenih in vožnje po vodi, globoki do enega metra. S prilagajanjem zračnega vzmetenja, ki je del serijske opreme, bo odmik od tal nastavljiv v razponu med 20 cm in 36 cm. Nizko težišče so dosegli z uporabo njihove unikatne platforme rolke (Skateboard), kjer je večina komponent, vključno z baterijami, nameščenih pod zgornjim robom koles.

Na voljo bodo tri pogonske različice, ki v odvisnosti od zmogljivosti baterij ob štirih 147 kW motorjih ponujajo med 300 in 522 kW skupne moči in med 560 in 1120 Nm navora. Najmočnejša izvedenka z baterijami s kapaciteto 180 kWh naj bi imela doseg preko 640 km (3,2 s do 100 km/h), na voljo bo še paket s 135 kWh in dobrimi 480 km dosega (3 s do 100 km/h), vstopni model pa naj bi napajala baterija s 105 kWh in 370 km dosega, hitrost 100 km/h pa naj bi iz mirovanja dosegel v približno 5 s. Končna hitrost naj bi bila 201 km/h, ne glede na pogonsko različico. Po trditvah proizvajalca naj bi ob vgrajenem 11 kW polnilniku pol ure polnjenja zadostovalo za 321 km brezemisijske vožnje.

Materiali, uporabljeni v notranjosti, ponujajo pravšnjo kombinacijo prestiža in robustnosti, namenjene vsakdanji uporabi. Potrebam petih potnikov pa naj bi zadostovala tudi obilica prtljažnega prostora, ki je razporejen pod sprednjim pokrovom (330 l), pod dnom postelje (200 l), prevozu daljših predmetov pa je namenjen prečni tunel za zadnjimi vrati s prostornino 350 l. Upravljanje sistemov v avtomobilu poteka preko zaslonov na dotik, večji 15,3-palčni je namenjen predvsem multimediji, manjši 12,3-palčni predstavlja digitalne merilnike, na voljo pa je še zaslon za nastavitev večpodročne klimatske naprave. Vozniku bo v pomoč tudi kar nekaj modernih asistenčnih sistemov ter podpora samostojni vožnji 3. stopnje, namenjena vožnji po avtocestah.

Pri proizvajalcu že zbirajo prednaročila in obljubljajo prve dobave kupcem v roku 12 mesecev po začetku proizvodnje v letu 2020. Model naj bi podrobneje predstavili na letošnjem avtomobilskem salonu v Los Angelesu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Motortrend, Rivian. Foto: Rivian.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Rivian R1T z električnim poltovornjakom ob bok Tesli"


xxl
5 leta 4 meseci nazaj

Cena? Drobiž.

 
Kmalu konec japonsko-francoske skupne proizvodnje najmanjših modelov
Finalisti izbora Evropski avto leta 2019