Novice

Kmalu konec japonsko-francoske skupne proizvodnje najmanjših modelov

Toyota in skupina PSA naj bi do leta 2021 zaključili sodelovanje na področju skupne proizvodnje modelov Toyota Aygo, Peugeot 108 in Citroen C1.

Prvi pogovori o morebitnem partnerstvu so stekli v letu 2001, glavni cilj pa naj bi bila proizvodnja majhnih mestnih avtomobilov. Po zadnjih neuradnih informacijah naj bi dolgoletno skupno proizvodnjo nameravali zaključiti v letu 2021. Namesto proizvodnje modelov Citroen C1, Peugeot 108 in Toyota Aygo naj bi podjetji v prihodnosti razširili sodelovanje na področju proizvodnje lahkih dostavnih vozil. Te naj bi za Toyoto sestavljali v proizvodnih obratih skupine PSA v mestih Sevelnord v severni Franciji in Vigo v Španiji. Po nekaterih napovedih pa naj bi Toyota nameravala tudi odkupiti delež skupine PSA v skupnem podjetju in s tem dodati v svoj portfelj proizvodni obrat v Češkem Kolinu.

Po dogovoru o sodelovanju med skupino PSA in podjetjem Toyota ter osnovanju skupnega podjetja (Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech – TPCA) v letu 2002 je proizvodnja popularnih mestnih avtomobilčkov stekla v proizvodnem obratu v Češkem Kolinu, z njihovo prodajo pa so pričeli v letu 2005. Citroen C1, Peugeot 108 in Toyota Aygo si delijo celotno platformo, razlike med njimi so le v oblikovnih potezah zunanjosti in oblikovanju notranjosti. Vsi trije malčki so trenutno v drugi generaciji, ki je poleg osveženega videza prinesla še nekaj tehnoloških novosti in prilagoditev strožjim ekološkim predpisom z zmanjšanjem emisij.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Citroen, Peugeot, Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen seli proizvodnjo Passata na Češko
Rivian R1T z električnim poltovornjakom ob bok Tesli