Novice

Se bliža konec Fordovim enoprostorcem na evropskih tleh?

Pri Fordu precej resno razmišljajo, da bi v bližnji prihodnosti ukinili njihove enoprostorske modele (C-Max, S-Max in Galaxy), saj njihova prodaja konstantno pada. Prednost pa naj bi dobili med kupci čedalje bolj popularni športno uporabni križanci.

Potem ko so pri Fordu že v začetku tega leta objavili namero, da bodo na ameriškem trgu opustili nekatere prodajno nezanimive modele (Fusion, Fiesta, Taurus), imajo sedaj podobne načrte tudi na evropskih tleh. In glede na to, da kupci na stari celini čedalje bolj pogledujejo k športno uporabnim križancem, bi se lahko zgodilo, da bodo v Evropi počasi opustili program enoprostorskih vozil. Tako verjetno prav vsi njihovi družinski enoprostorci, med katere spadajo modeli C-Max, S-Max in Galaxy, ne bodo dočakali svojih generacijskih naslednikov, zamenjali pa naj bi jih modnejši križanci.

Padec zanimanja evropskih kupcev po Fordovih enoprostorcih kažejo tako prodajne številke, saj se je prodaja modela C-Max od leta 2011 do lani skorajda prepolovila (2011: 123.852; 2017: 68.019)*, nič kaj spodbudnih številk pa ne kažeta niti S-Max (35.275) in Galaxy (2017: 15.309). Precej podobno zgodbo na evropskih tleh bi lahko v prihodnje doživel tudi model Mondeo, ki bo sicer že naslednje leto dobil svojega naslednika, a se v zadnjih letih tudi sam bori z občutnim padcem prodaje (2011: 56.173; 2008: 163.262).

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com.)

* vir: carsalesbase

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Se bliža konec Fordovim enoprostorcem na evropskih tleh?"


RedBaron
7 meseci 16 dni nazaj

Prejsnji s-max in galaxy sta bila, pomoje, boljsa od svojih naslednikov…

Skyen
7 meseci 19 dni nazaj

Fordovi enoprostorci so v primerjavi s konkurenco ostali za časom, na zunaj še nekako izgledajo, ampak že samo če notranjost pogledaš, pri zadnjem faceliftu bi vsaj upal, da bi se znebili tistih miljon gumbov in dodali touch screen kot vsi ostali na armaturko.. nope, dejmo samo zamenjat ekran, da je touch (vsaj pri enih modelih), gumbi pa ostanejo vsi tako kot je + ekran je ostal v luknji, niso bili niti toliko, da bi ga vsaj zravnali, da bi bil lažje dostopen, tako pa če hočeš kaj po ekranu šarit med vožnjo to praktično varno ni mogoče.. Če hočejo prodajne rezultate bo treba tudi enoprostorce spraviti na raven nove fieste/focusa…

frgo
7 meseci 19 dni nazaj

Evo, sem za hec pogledal statistiko kako grejo kaj za med fordovi avtomobili pri nas. Ne grejo. Mirno lahko ukinejo čisto vse modele. Bi pričakoval, da se bo vsaj fiesta prodajala, ampak ko se na mesec proda 10 fiest pa 400 cliotov ali 350 polotov, je preprosto čas, da zapreš štacuno, ker delaš nekaj zelo narobe.

Novinec1968
7 meseci 19 dni nazaj

Po mojem so preveč navili cene nove Fieste. Vedel sem da se slabo prodaja, na cesti jih ne vidim, nisem pa mislil da je tako slabo kot praviš. Prosim posreduj nam statistiko ki jo omenjaš.

frgo
7 meseci 19 dni nazaj
Tommaazz
7 meseci 19 dni nazaj

Ni čudno, če pa je cena dobro opremljene (pa LED luči sploh niso možne) 20 k jurjev, saj ne veš ali bi se smejal ali jokal 🙂

Skyen
7 meseci 19 dni nazaj

LED je s prihodom Fieste ST možno naročit, stanejo pa neverjetnih 820€, no na ST jih dobiš za 600 😀

 
GT X Experimental je nov obraz znamke Opel
Škoda Karoq Scout za več terenskih užitkov