Novice

Še ena prilagoditev načrtov: Volkswagen Polo na bencin vse do leta 2030

Manj zahtevni emisijski pogoji so rešili “življenje” Volkswagen Polu, toda vse bolj stroga varnostna pravila bodo poskrbela za občuten dvig njegove cene v prihodnjih letih.

Izvršni predsednik Volkswagna je za britanski Autocar odkrito spregovoril o prihodnosti Pola. Ob prvi napovedani delovni različici emisijskega protokola Euro 7 je napovedal njegovo ukinitev, saj bi bil zaradi strožjih zahtev razvoj predrag. Potem ko se je Evropska komisija dogovorila z avtomobilisti in sprejela bistveno manj zahteven Euro 7, pa je Thomas Schäfer potrdil, da bo Polo lahko nadaljeval svojo pot. Naprodaj naj bi bil vsaj še naslednjih pet let.

Varnostni elementi bodo močno dvignili ceno

Prenovljena emisijska pravila Euro 6e “niso tako nora, kot je sprva kazalo”. Polo naj bi zato po Schäferjevih zagotovilih nadaljeval svojo pot. Še dve leti prej pa je napovedal, da bi se ob napovednih zahtevah ta mali mestni model podražil za vsaj tri do pet tisoč evrov. Kritike avtomobilskih proizvajalcev so naletele na plodna tla, Evropska komisija je popustila, Polo ostaja v prodajnih salonih še nekaj let.

Nova pravila bodo vstopila v veljavo 1. septembra 2024 in bodo imela enake emisijske zahteve za avtomobile in lahka gospodarskavolkswagen-polo-1-1-1600x1068 vozila kot Euro 6, zato proizvajalci ne bodo imeli dodatnih stroškov z novimi homologacijami modelov. “Ohranili bomo svežino. Avto deluje dobro. Je dober vstopni model za znamko,” je obenem Schäfer potrdil, da lahko pričakujemo v prihodnjih letih tudi obsežnejše prenove, ki bodo poskrbele, da bo Polo ostal konkurenčen v primerjavi z največjimi tekmeci.

Toda prodajna uspešnost Pola ni odvisna le od emisijskega standarda Euro 7. “Euro 7 je bil urejen v razumni smeri, nekaj doda k ceni modela, a ne veliko. Kar izjemno dvigne ceno, je Splošna varnostna regulacija 2, ta prinaša obvezne kamere v notranjosti in nekaj drugih elementov, ki jih moramo dodati v samo arhitekturo. To je zapleteno, toda to smo storili skozi več znamk in mislim, da lahko nadaljujemo.”

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: PRIMA, Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Še ena prilagoditev načrtov: Volkswagen Polo na bencin vse do leta 2030"


xxl
9 dni 21 ur nazaj

Tastov Polo 1,0 116 je super avtomobilček s porabo med 5-6 litri (živi na podeželju). Maribor- SG in nazaj, po regionalki, malo čez 4 litre.

 
Mercedes pred obratom desetletja: elektrika gre na stranski tir
BYD bo v Evropi ceno priključnih hibridov izenačil s klasičnimi modeli