Novice

Se Mercedes-Benz poslavlja od svilenih V12 motorjev?

Po napovedi zadnje izpeljanke SLC, s katero se Mercedes-Benz dejansko poslavlja od nekoč tako opevanega in v zvezde kovanega malega roadsterja, zdaj Nemci, tako vsaj kaže, mahajo v slovo še eni legendi, V12-valjnemu agregatu.

Temu daje slutiti najava Mercedes-AMG, da so pripravili na vsega 130 ponovitev omejeno serijo Mercedes-AMG S 65 Final Edition.

Tehnično gledano je ta z nazivno močjo 621 KM in 1000 Nm navora enaka kot ostali AMG S 65, a omejen paket vključuje serijsko primaknjen voznikov paket, ki dvigne omejevalnik hitrosti z 250 km/h na točno 300 km/h. Tudi sicer je Final Edition posebej bogato opremljen, saj vključuje strešno okno, 20-palčna v bronasto rjav lak obarvana kolesa, pa električno nastavljiva ločena zadnja sedeža, vključno z najboljšo multimedijsko ponudbo tudi za zadnja potnika in še in še.

Zunaj pospremijo posebno serijo še danes tako moderen mat črn lak karoserije, ki mu zanimiv kontrast dajejo vključki v pragovih in obeh odbijačih, odeti v enak bronasto rjav odtenek kot krasi kolesa. Črno-rjava tema se ponovi tudi v kabini, a je ta tam omejena na manj izrazite rjave šive na sedežnih prevlekah. V kabini ne manjkajo niti za tako »športen« model iz hiše AMG obvezni vložki iz ogljikovih vlaken namesto recimo žlahtnejših lesenih.

Ne manjka niti pomenljiv napis na pokrovu V12 agregata »En človek – en motor«, ki namiguje, da je vsak motor popolnoma ročno sestavil posebej izšolan strokovnjak.

Komu je omejena serija Mercedes-AMG S65 Final Edition namenjena, pa zelo jasno namiguje tudi avtu serijsko primaknjeno prekrivalo z obveznim opsiom, kaj se skriva pod njim. Ja, ti avti bodo cesto videli samo ob sončnem vremenu in optimalnih zunanjih temperaturah. Če bo prehladno ali pretoplo ali pa bo previsoka stopnja zračne vlage, bodo lepo pospravljeni pod prevleko nekje v klimatiziranih garažah ob boku mnogih drugih avtomobilskih draguljev.

Mercedes Maybach S 650Se torej res piše konec Mercedesovemu V12? Pod oznako Mercedes-Benz in pod značko Mercedes-AMG zelo verjetno res, saj je v zadnjem času izginilo že nekaj trikrakih zvezd s 65 v imenu. A pod opisom Mercedes-Maybach ne verjamemo, da se je tega bati. Nemci si namreč preprosto ne morejo privoščiti, da ob tekmecu, kot je Rolls-Royce, ne bi ponujali svoje dvanajstvaljne poezijo. Kupci v tem avtomobilskem razredu so preprosto preveč zahtevni in nedojemljivi za pojasnila, kot je na primer, da je njihov V8 biturbo podprt z elektro močjo enako zmogljiv kot dvanajstvaljnik konkurence. V elektro načinu vožnje pa je povrh vsega še celo bolj kultiviran kot vsak dvanajstvaljnik. Ne, tu štejejo edino valji in pri tem je popolnoma vseeno, če njegovi lastniki izrabljajo točno samo pet odstotkov njihovih zmogljivosti. Ne gre za zmogljivosti, med dvanajstvaljniki šteje vtis in prestiž. Jih je ducat ali pa ne.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Carscoops. Foto: Mercedes-AMG.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bentleyev posebnež v Ženevi je Continental GT Number 9 Edition
Za 11 milijonov si je nekdo privoščil edini Bugatti La Voiture Noire