Novice

Bentleyev posebnež v Ženevi je Continental GT Number 9 Edition

Pred dnevi smo napovedali, da bodo Britanci pripeljali v Ženevo poseben model v počastitev svoje 100-letnice obstoja.

Izkazalo se je, da smo zadeli, ko smo takrat ugibali, da bo ta zelo verjetno osnovan na Continentalu GT. Žal se je izkazalo, da nam niso pripravili kakšnega posebej ostrega GT3 ali podobno športnega modela temveč samo še eno dekorativno nadgradnjo obstoječega modela, ki je tako tehnično identičen izhodiščnemu modelu Continental GT.

Continental GT Number 9 Edition je avto, ki črpa svoj navdih iz dirkalnika Sir Henryja »Tima« Birkina iz leta 1930. Leta 1930 je »Blower«, kot so ga ljubkovalno poimenovali, zmagal na dirki v Le Mansu. Osnovni štirivaljni pogonski agregat zanj je Walter Owen, ustanovitelj Bentleya, izdelal z odstranitvijo dveh valjev iz 6,5-litrskega agregata. Birkin je 4,5-litrskemu štirivaljniku potem dodal  mehansko puhalo Amherst-Villiersa, ki je iztistisnilo iz njega za tisti čas dirkaških 175 KM.

Ob vrniti v današnji čas ugotovimo, da nameravajo Britanci Continental GT Number 9 Edition izdelati v točno 100 ponovitvah. Kako prikladna številka, upoštevajoč stoletnico podjetja. Vseh sto bodo izdelali v Bentleyevi diviziji za posebne različice in individualizacijo modelov, Mullinerju.

Posebna izpeljanka se bo od ostalih Continentalov GT ločila prvenstveno po številki 9 narisani na maski motorja, kot jo je imel tudi Birkinov zmagovalni avto, dodatno pa bo kupcem na voljo izbira med dvema karoserijskima lakoma – značilnem temno zelenim ali črnim. Tu so še 21-palčna kolesa z 10 naperami (lakirana v črno in zeleno barvo), zunanjost avta pa dodatno krasijo nekateri karbonski dodatki.

Tudi za notranjost sta na voljo dve izbiri barvnih kombinacij, dodatna povezava s posebnim poslanstvom modela pa so tu še posebni logotipi na vzglavnikih sedežev in oblogah vrat, ki naj bi spominjali na tiste v originalnem »Blowerju«. Na armaturni plošči najdemo še aluminijaste vložke s posebnim vzorcem strojne obdelave. Na sredinski konzoli je analogna ura British Jaeger s kazalci, ki ravno tako spominjajo na tiste v originalu iz leta 1930. Podobno kot v posebni izpeljanki Mulsanne W.O. Edition, v katerih je oziroma bo v vsakem od stotih izdelanih primerkov vgrajen delček originalnega osemlitrskega Bentleya, ki je pripadal ustanovitelju Bentleya, Walterju Owenu, bodo tudi v Continental GT Number 9 Edition vgradili del lesenega okvira iz sedeža avta Sir Birkina. Mimogrede, do tega lesa so se Angleži dokopali, ko so izvajali obnovitev Birkinovega avta. Posebnost številke 9 zaokrožujejo še za vse »stoletne« Bentleye značilni napisi in oznake, izdelane iz pravega 18-karatnega zlata.

Avtombilizem.com (Vir: Autocar; Foto: Bentley.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Posebna serija modelov Dacia stavi na moderne dodatke
Se Mercedes-Benz poslavlja od svilenih V12 motorjev?