Novice

Za 11 milijonov si je nekdo privoščil edini Bugatti La Voiture Noire

V zadnjem času so krožile po spletu mnoge špekulacije o tem, kaj vse bo Bugatti pripeljal v Ženevo. Večina teh se je uresničila v podobi modela La Voiture Noire, kar bi prevedli v Črni avto. Ob impozantnem nastopu v Ženevi je njegova dodatna posebnost, da gre za edini primerek, ki so ga Francozi izdelali.

Pravzaprav je šlo za naročilo znanega kupca, ki mu bodo izjemen avtomobil dostavili po zaprtju salona v Švici. Med drugimi govoricami je tudi ta, da naj bi šlo pravzaprav za avto Ferdinanda Piëcha, nekdanjega prvega moža Volkswagna, a tega podatka Bugatti v Ženevi ni ne potrdil niti zanikal. So nam pa zaupali, da bo kupec odštel za edini Črni avto »samo« 11 milijonov evrov in ne 16 milijonov, kot se je špekuliralo sprva. No, tudi s tem zneskom so uspeli gladko prevzeti naziv izdelanega in prodanega najdražjega novega avta na svetu.

Kot je Bugatti sam namigoval, naj bi se pri njegovem snovanju opirali na legendarni Type 57 SC Atlantic iz leta 1936. Po njegovem vzoru ima prednji pokrov posebej podaljšan in tudi njegova zadnja stebrička sta vzela navdih pri legendi. Nobeno presenečenje pa ni, da je za razliko od Atlantica, ki je imel motor vgrajen spredaj, ta v La Voiture Noire vgrajen sredinsko za kabino.

Po sredini avta teče vzdolž celega avta dekorativni element, ki naj bi ravno tako nudil povezavo z legendarnim modelom, dodatno pa ga je Bugatti, za spektakularnost nastopa, celo osvetlil. Še ena zanimiva podrobnost je, da je namesto ločilne prečke sredi prednjega stekla pretkan položaj sredinsko nameščenega brisalnika, ki naj bi s pokončno lego simboliziral na dve polovici razdeljeno vetrobransko steklo originala.

Tehnična osnova je jasno Chiron, vključno s pogonskim W16 agregatom z že poznanimi 1500 KM moči in 1600 Nm navora. Na željo stranke, ki želi s svojim črnim avtom bolj udobno križariti kot pa dirkati, so mu izdelali drugače (predvidoma bolj na dolgo) preračunan menjalnik in prenastavili štirikolesni pogon. Tudi podvozje jemlje sicer večino komponent iz Chirona, a naj bi s podrobnimi nastavitvami le tega nagnili njegov značaj bistveno bolj na udobno stran, kot jo ima Chiron.

Francozi sicer niso preverjali zmogljivosti La Voiture Noire, a pravijo, da je ta z mesta počasnejši kot Chiron, a naj bi zato premogel boljšo prožnost v posameznih prestavah. Nekaj, kar je relevantno predvsem pri prehitevanjih in naredi celoten avto bolj prijeten do uporabnikov tudi na daljših poteh.

Kljub leporečenju Bugattijevih tržnikov ne dvomimo, da je tudi La Voiture Noire še vedno izredno hiter dvosedežnik, za katerega pa je, če upoštevamo njegovo edinstvenost, tudi jasno, da ga bodo na cesti imeli priložnost videti le redki izbranci. Upamo samo, da ga bo sploh lahko kdo kdaj videl in ga petični kupec ne bo le parkiral v svojo garažo ter pustil, da se na njem nabira prah …

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Avtomobilizem.com in Bugatti.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Se Mercedes-Benz poslavlja od svilenih V12 motorjev?
Mazdin novi križanec je CX-30