Novice

Se PSA poslavlja od hidropnevmatskega vzmetenja?

Citroënov zaščitni znak v obliki hidroaktivnega vzmetenja, ki so ga sicer ponujali v zadnjem času le še pri modelu C5, se zaradi čedalje bolj rigoroznega zmanjševanja stroškov v skupini PSA najverjetneje umika.

Hidroaktivno vzmetenje, pri C5 tržno poimenovano Hydractive III+, je sistem, ki uporablja amortizerje za zaviranje gibanja karoserije in hidravlične valje, ki prenašajo sile vzmetenja na krogle, katerih dušik igra vlogo vzmeti. S prilagajanjem različnim voznim razmeram zagotavlja optimalno razmerje med udobjem in lego na cesti.

Omenjeno vzmetenje je v zadnjih desetletjih hkrati postalo sinonim znamke Citroën. Svojevrstno »slavo« pa je doživelo med poskusom atentata na francoskega predsednika Charlesa de Gaulla, do katerega je prišlo 22. julija 1962, ko je nanj iz strojnice streljal Jean-Marie Bastien-Thiry, ko je predsednikov voznik zaradi tovrstnega vzmetenja menda brez težav obvladal predsedniškega DS-a ter pobegnil pred rafalom metkov.

Videti je, da bo model C5 verjetno zadnji Citroën s hidropnevmatskim vzmetenjem, saj se ga zaradi višjih stroškov proizvodnje enostavno ne splača več imeti v ponudbi. Nenazadnje so v lanskem letu prodali zgolj 10.000 enot C5 s tem podvozjem. Pri PSA hkrati dodajajo, da obstajajo na trgu podobni sistemi, ki so bistveno cenejši, a prav tako učinkoviti.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.si, Citroën. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Se PSA poslavlja od hidropnevmatskega vzmetenja?"


pskoda
8 leta 9 meseci nazaj

DDC dinamično uravnavanje podvozja

Daedalus
8 leta 9 meseci nazaj

FEDRNI PA AMONTIZERJI.

Firediver
8 leta 9 meseci nazaj

In kaj ga bo nadomestilo? O tem pa niti besedice…

 
BMW serija 7 predčasno razkrita
Seat želi odvzeti prestol Nissan Jukeu