Novice

Se Toyota usmerja v proizvodnjo električnih vozil z daljšim dosegom?

Toyota naj bi po poročanju japonskega časnika Nikkei najkasneje do leta 2020 pričela z velikoserijsko proizvodnjo električnih vozil in s tem dopolnila ponudbo, ki jo oblikujejo pretežno hibridi in priključni hibridi.

Na začetku prihodnjega leta naj bi Toyota oblikovala ekipo, usmerjeno izključno v načrtovanje in razvoj znamkinih bodočih električnih vozil. V članku so pri časniku Nikkei med drugim zapisali, da bi bil lahko Toyotin električni model z več kot 300 kilometrov dosega zasnovan na arhitekturi Priusa ali limuzinske Corolle, tržišču pa bi ga ponudili v segmentu športnih terencev.

Pri Toyoti so že januarja ustanovili skupino za razvoj baterijskih materialov, ki bi najverjetneje lahko ustvarila novo generacijo baterij za vsa znamkina bodoča električna vozila. Govori se tudi o alternativni možnosti, da bi japonski proizvajalec baterije odkupil od zunanjega partnerja in s tem zmanjšal interne stroške.

Toyoto naj bi k pospešenem razvoju električnih vozil spodbudili padajoči stroški potrebne tehnologije in izboljšan doseg. Verjetno pa ima kar nekaj vpliva na preusmeritev dolgoletne strategije tudi poteza rivala Volkswagna, ki je na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil električni koncept I.D.  ter napovedal, da bo do leta 2020 pripravil serijo cenovno sprejemljivih električnih vozil. Ob tem niso zanemarljive niti čedalje ostrejše zahteve regulatorjev, ki bodo v floti proizvajalcev zahtevale vse več modelov z ničelnimi emisijami.

Pri proizvajalcu niso niti zanikali niti potrdili navedb časnika Nikkei z izjavo, da ne želijo komentirati prihodnjih razvojnih načrtov. V odgovoru so še zapisali, da bodo nadaljevali z razvojem različnih učinkovitih tehnologij za izrabo goriv, vključno z električnimi vozili, pri katerem naj bi vsako izmed različnih pogonskih opcij zasnovali z upoštevanjem njene čim bolj smiselne uporabe.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Automotive News Europe. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tlak naj bo ravno pravšnji
Tesla sklepa nova partnerstva in spreminja model brezplačnega hitrega polnjenja