Novice

Tlak naj bo ravno pravšnji

Eden od primerov, ko zna “od viška” boleti glava, je tudi tlak. Pa tudi od manka, da ne bi bilo kakšne pomote. Ne samo v človeškem telesu, tudi v pnevmatikah na vozilu.

Vam je všeč, ko vam v dinamični vožnji zdrsava zadek avtomobila? Če niste med tistimi, ki mislijo, da gre zgolj za atraktiven element vožnje, se verjetno zavedate, da je dobro približno enkrat mesečno preveriti tlak v pnevmatikah.

V spodnjem posnetku je nazorno prikazano, kaj na cesti pomeni prenizek tlak v pnevmatikah – zmanjšano vodljivost in neenakomerno obrabo.

Prav tako kot prenizek, je neustrezen tudi previsok tlak v pnevmatikah, saj zmanjšuje stično površino pnevmatike s podlago in povečuje obrabo sredinskega dela tekalne površine.

Continental tlak infografika 1Za potrebe rednega in enostavnega preverjanja tlaka v pnevmatikah so avtomobilski proizvajalci poskrbeli za informativne nalepke, ki so običajno nameščene na notranji strani pokrovčka rezervoarja za gorivo. Tudi zato, ker je preverjanje za večino uporabnikov najlaže opraviti na bencinskem servisu. Novejši avtomobili pa so vse pogosteje opremljeni s sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah, ki voznika opozarja na morebitna odstopanja.

Za konec še eden od koristnih nasvetov Tihomirja Kacjana, našega strokovnjaka za pnevmatike: “Vsi s strani proizvajalcev vozil predpisani tlaki v pnevmatikah so podani za hladne pnevmatike, pod katere se smatrajo pnevmatike, ki so mirovale vsaj 2 uri. Pogojno bi za hladne pnevmatike lahko prišteli tudi tiste, s katerimi smo vozili največ do 10 minut po tistem, ko je vozilo več kakor 2 uri mirovalo. V vsakem primeru pa je za pnevmatike bolje, če imamo tlak v pnevmatikah za 0,1 bar višji, kot pa 0,1 bar nižji od predpisanega, priporočajo pa se tudi čim pogostejše kontrole tlaka v pnevmatikah, idealno bi bilo vsaka dva tedna.”

Avtomobilizem.com (Vir, video: Continental. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Tlak naj bo ravno pravšnji"


Firediver
7 leta 5 meseci nazaj

Saj to že vemo, da “moramo narediti prav”..ampak tiste nalepke na karoseriji so kar nekaj. Najbrž so držale ob izdelavi avtomobila, po 8 letih pa je razvoj gum šel toliko naprej, da ne veljajo več.
Pred časom sem bil “pravoveren” in polnil po nalepki: servovolan je bil opazno trši, čutilo se je, da je guma premalo napolnjena, tudi gumo je pobiralo temu primerno. Pa sem moral dopolniti celih 0,5 bar, da je gumo pravilno pobiralo in da je bil volan ustrezno mehek. Ergo, upoštevanje nalepke je kot vožnja po eko indikatorju – pove ti nekaj, kar ni tako uporabno, kot je bilo sprva mišljeno.

yashica
7 leta 5 meseci nazaj

“Tlak naj bo ravno pravšnji”
Ja naj bo, a najprej o tem seznanite pooblaščeno servisno mrežo VW, ki tega očitno ne ve. Kot ne ve tudi tega, da rdeče kapice na ventilčkih nekaj pomenijo in niso tam zaradi “Stylinga”. Tlak v gumah 225/45 17 pač ne more biti 2.0 bara ali pač?

P.S: VW mrežo omenjam namenoma, ker je na sliki model te znamke.

 
Oplov novi mestni križanec bo Crossland X
Se Toyota usmerja v proizvodnjo električnih vozil z daljšim dosegom?