Novice

Šef Mercedes-Benza: dajatve na avtomobile kitajskih proizvajalcev naj se znižajo in ne zvišajo

Ola Källenius, prvi mož znamke Mercedes-Benza, je v intervjuju izrazil prepričanje, da bi morala Evropska unija znižati dajatve na uvoz avtomobilov s Kitajske za ohranitev zdrave konkurence na evropskih trgih.

Ola Källenius se je v enem od intervjujev dotaknil tudi aktualne tematike uvajanja dodatnih dajatev na uvoz avtomobilov s Kitajske, ki jih načrtujejo uradniki Evropske unije. Sam je mnenja, da bi bilo potrebno trenutne carinske stopnje celo znižati, saj bi to spodbudilo evropske proizvajalce v izdelavo še boljših vozil.

Ukrepi Evropske komisija zaradi domnevnih kitajskih državnih subvencij

Pri Evropski komisiji so lani pričeli preiskavo o neupravičenih ugodnostih, ki naj bi jih bili deležni kitajski avtomobilski proizvajalci, saj naj bi te omogočale nižje cene njihovih proizvodov in s tem nelojalno konkurenco evropskim avtomobilskim proizvajalcem. Nedavno so najavili pričetek carinske registracije električnih modelov kitajskih proizvajalcev, kar načeloma pomeni uvod v njihovo dodatno obdavčitev. Trenutno so električni modeli kitajskega porekla ob uvozu v Evropsko unijo obdavčeni z 10-odstotno stopnjo, medtem ko evropski proizvajalci pri izvozu na Kitajsko plačujejo dajatve v višini petnajstih odstotkov.

Källenius proti uvedbi novih dajatev

Izvršni direktor nemškega avtomobilskega proizvajalca nasprotuje nameram prestavnikov Evropske komisije glede zviševanja uvoznih dajatev za vozila kitajskih proizvajalcev, saj je mnenja, da bi bilo potrebno celo znižati obstoječe stopnje. Na ta način bi po njegovem mnenju lahko vzpostavili bolj konkurenčno okolje, ki bi vodilo k boljšim proizvodom in večji agilnosti evropskih proizvajalcev.

Mercedes-Benz je sicer kapitalsko povezan s kitajskima družbama Geely in SAIC ter ima svoje proizvodne kapacitete tudi na Kitajskem. Od tam naj bi prihajala približno tretjina vseh vozil, prodanih v Evropi, ta pa bi lahko bila deležna dodatne obdavčitve v primeru povišanja uvoznih dajatev s strani Evropske unije.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
ID.3 in ID.7 dobivata športni različici GTX
MG Cyberster bo na voljo tudi slovenskim kupcem