Novice

Serijski Volkswagen ID.3 v prvi izdaji cilja na 420 električnih kilometrov

V Frankfurtu je znamka Volkswagen končno razkrila serijsko različico njihove električne kombilimuzine ID.3.

Od koncepta I.D. iz Pariza do serijske izvedbe ID.3 iz Frankfurta so minila tri leta, vmes pa se je, poleg odvzemanja in premikanja pik v poimenovanju, pri Volkswagnu spremenilo še marsikaj. Med drugim je znamka odločno zakoračila proti svoji električni prihodnosti, v kateri bo igral včeraj razkriti kombilimuzinski električni model izjemno pomembno vlogo.

Da bo začetek nekoliko lažji, je pridobival ID.3 pozornost medijev in širše javnosti s številnimi napovedmi, v katerih je nastopal v maskirni obleki. Kupci pa so svoje zaupanje v znanje nemškega proizvajalca najbolje dokazali s številnimi vplačili rezervacij v mesecu maju. No, njihovega čakanja z razkritjem še ne bo konec, saj naj bi se dobave v Nemčiji začele v sredini leta 2020.

ID.3 na evropski trg prihaja z zunanjo podobo, ki v splošnem ne odstopa pretirano od koncepta, če seveda zanemarimo manj izstopajočo prednjo masko in odbijač. Že na prvi pogled je jasno, da gre za električno alternativo kompaktnemu Golfu, ki ga na račun zelo kratkih previsov platforme MEB sicer pošteno prekaša v medosni razdalji. Svoj električni karakter od daleč najbolj poudarja s svetlobnim podpisom v tehniki LED, pri čemer se matrična žarometa nenehno prilagajata razmeram na cesti.


ID.3 v številkah: dolžina 4.261 mm, širina 1.809 mm, višina 1.552 mm, medosna razdalja 2.765 mm, osnovna prostornina prtljažnika 385 litrov.


Notranjost ID.3 je dodobra digitalizirana. Vsa stikala in gumbe, z izjemo nadzora električnega pomika stekel in vklopa štirih smernikov, so zamenjale površine z upravljanjem na dotik, ki jih dopolnjuje sistem glasovnega upravljanja s prepoznavo naravne sinteze govora. Delovanje infozabavnega sistema, ki je povezan s sredinskim 10-palčnim zaslonom, naj bi bilo za uporabnike povsem intuitivno.

Volkswagen ID.3 bo ponujal tri različice baterijskega paketa (garancija 8 let oz. do 160.000 prevoženih kilometrov), nameščenega pod vozilom. Osnovna kapacitete 45 kWh (polnjenje AC 7,2 kW, DC 50 kW oz. opcijsko 100 kW) naj bi zagotavljala 330 km električnega dosega, v paleto pa naj bi jo dodali kasneje. S srednjo bo opremljena tudi izvedenka ID.3 1st Edition, s 58 kWh naj bi omogočala do 420 prevoženih kilometrov z enim polnjenjem (polnjenje AC 11 kW, DC 100 kW), z uporabo hitre polnilnice pa naj bi po pol ure polnjenja zmogla novih 290 km. Najboljša izvedenka s 77 kWh (polnjenje AC 11 kW, DC 125 kW) naj bi podaljšala doseg z enim polnjenjem vse do 550 km. Vsi trije podatki o dosegu izhajajo iz cikla WLTP, najvišja hitrost pa bo omejena na 160 km/h. Električni pogonski sklop ID.3 1st Edition dopolnjujeta elektromotor s trajnim magnetom na zadnji osi (150 kW/204 KM moči, 310 Nm navora) in enostopenjski menjalnik.

Cene za osnovni ID.3 naj bi se na nemškem trgu pričele pod 30.000 evri.

Avtomobilizem.com (Vir: Volkswagen, Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kamere za varnejši prevzem nadzora nad avtonomnim vozilom
Audijeva vizija električnega terenca prihodnosti