Novice

Shelby GT500 bo najmočnejši Mustang in tudi Ford vseh časov

Američani obljubljajo preko 700 »konj«, približno tri sekunde in pol »do sto«, s četrt milje pa naj bi pospravil v manj kot 11 sekundah.

Za vse, ki jim 533 KM in 582 Nm 5,2-litrskega atmosferskega V8 v Mustang Shelby GT350 ne zadošča in ki že nestrpno čakajo na »pravega« tekmeca Dodgeu SRT Hellcat ali celo SRT Demonu, je Ford v Detroitu uradno potrdil prihod najmočnejšega Forda vseh časov. Za nadgradnjo vredne oznake Shelby GT500 je osemvaljnik iz GT350 zadržal prostornino in pridobil v notranjost motornega »V« 2,65-litrsko mehansko puhalo iz podjetja Eaton. Z objavo uradnih številk bo Ford počakal še do letošnjega poletja, a že zdaj napovedujejo preko 700 KM moči in pospeška do sto okoli 3,5 sekunde ter pospešek mimo točke 402 metra v manj kot enajstih sekundah. Ford pa zagotavlja, da Shelby GT500 ne bo samo za drvenje naravnost, ampak tudi za med ovinke, saj naj bi se ponašal z največjimi prečnimi pospeški med … Mustangi. Zna biti, da se bodo nad prvimi obljubami slinili navdušenci nad kurjenjem pnevmatik, nad slednjo pa (vsaj nam ostalim) ne zastane dih. Mustang namreč ne slovi kot pretirano navdušen nad ovinki. Dodatno je na spletu najti tudi mnoge video posnetke o nesrečah z Mustangi, ki so jim »pobegnili« zadki. Je pa res, da imajo za slednje gotovo veliko zaslug tudi njihovi vozniki, saj je med njimi najbrž kar nekaj takšnih, ki si privoščijo divjanje z avtom preko meja sposobnosti njihovih veščin sukanja volana.

Koliko preko meje 700 KM bo GT500 dejansko ponujal, je v tem trenutku težko napovedati. Zelo verjetno pa bo ta vsaj malo nad 718 KM, kot jih premore Dodge Charger STR Hellcat. Da bi presegel tudi Demonovih 819 KM (91-oktanski bencin) oziroma 852 KM (100-oktanski bencin) je zelo malo verjetno, saj je Fordov motor manjši tako po delovni prostornini kot tudi po volumnu mehanskega puhala.

Kolikor moči in navora bo že premogel, se bo ta prenašal do zadnjega para koles skozi sedemstopenjski avtomatik, ki naj bi menjaval prestave v bliskovitih 100 milisekundah. Učinkovitemu zaviranju so namenili 420-milimetrska zavorna koluta spredaj in nekaj manjša zadaj, pospravljene znotraj 20-palčnih koles. Zavore naj bi bile s tem 20 % večje oziroma zmogljivejše kot pri GT500, kar naj bi med preganjanjem deloma pripomoglo tudi k njihovemu učinkovitejšemu hlajenju.

Ko smo že pri pregrevanju: za učinkovito hlajenje tovarne moči ima GT500 največjo motorno masko med vsemi Mustangi, za njo pa so razporedili skupno kar šest ločenih hladilnikov. V sam pokrov motorja so dodali še več kot pol kvadratnega metra veliko rešetko, namenjeno ravno tako odvodu odvečne toplote. V celotni zgodbi ima posebno nalogo še oljno korito motorja, ki naj bi z zasnovo spominjalo na tip suhega karterja. To naj bi bilo namreč konstrukcijsko vpeto v podvozje z namenom večanja njegove togosti in tudi manjšanja vibracij skozi konstrukcijo avta.

V imenu klestenja lastne mase avta in eliminiranja otroških distrakcij z zadnjega sedeža, je Ford Shelbyju GT500 tudi hladnokrvno odstranil zadnjo sedežno klop. Za vse pozornosti željne pa so tu še vpadljive barve zunanjih lakov ter obvezne kontrastne črte vzdolž avta, seveda na seznamu doplačil.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Shelby GT500 bo najmočnejši Mustang in tudi Ford vseh časov"


5 leta 3 meseci nazaj
 
Koncept Nissan IMs je električen limuzinski križanec
V Detroitu tudi osveženi Lexus RC F in RC F Track Edition