Novice

V Detroitu tudi osveženi Lexus RC F in RC F Track Edition

Poleg konceptnega LC Convertible je Lexus letos v Detroit pripeljal tudi dodatno naostren RC F in njegovo masno optimirano različico RC F Track Edition.

Medtem ko je v Detroitu na razstavnih prostorih Toyote vsa pozornost uprta v čisto novo Supro, so pri sorodnem Lexusu v Ameriko pripeljali osveženega tekmeca BMW-jevemu M4, ki se ponaša z zmogljivejšim motorjem in nekaterimi drugimi dodelavami. Pogonski motor še naprej ostaja petlitrski osemvaljnik, a so mu namenili izboljšan sesalni sistem in drugače spisan program krmilne elektronike, ki po novem nekaj prej odpre sekundarni del sesalnega sistema. Atmosferski agregat je s tem pridobil dodatnih 5 konjskih moči (4 kilovate) in celih 8 Nm navora. Motorne zmogljivost RC F-a znašajo tako največ 352 kW (479 KM) in 536 Nm. Motor je še naprej povezan z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, celoten paket pa zadošča za pospešek do stotice v 4,4 sekundah in največjo hitrost 270 km/h.

Dodelani RC F ima poleg manjših popravkov zunanjosti tudi ostreje nastavljeno podvozje, volan in bolj togo vpetje obeh. Za bolj neposreden občutek je tudi motor vpet v bolj toge nosilce, nekaj malega mase pa so prihranili z zamenjavo »polnih« polgredi z votlimi, manjšim kompresorjem klimatske naprave ter nekaterimi elementi podvozja, izdelanimi iz lažjega aluminija namesto jekla.

Poudarjeno masno optimiran pa je Track Edition osveženega RC F-a. Pri njenem snovanju so sodelovali Toyotini hišni strokovnjaki iz tekmovalnih ekip IMSA in Super GT, glavni namen pa je bil sklestiti maso in optimirati aerodinamiko avta. Model omejene naklade zaznamujejo sprednji spojler iz ogljikovih vlakenj ter fiksno veliko »krilo« vrh zadka, ki zagotavlja avtu dodatnih 26,3 kilogramov pritiska ob tla in je izpodrinilo običajno aktivno izpeljanko zadnjega spojlerja. Po zaslugi uporabe lahkih ogljikovih vlaken, namenjenih izdelavi pokrova motorja, strehe, ojačitev odbijača in pregradne stene za zadnjima sedežema, titana, iz katerega je izdelan del izpušnega sistema, in keramike za zavorne kolute je RC F Track Edition olajšan balasta za konkretnih 80 kilogramov.

RC F Track Edition ima enak pogonski sklop kot RC F, a zmore zaradi manjše lastne mase in z vklopljenim programom »Launch Control« pospešiti do stotice v 4,2 sekundah. Oba športna Lexusa bosta zapeljala v prodajne salone v drugem četrtletju letos s cenami, ki jih bodo Japonci sporočili naknadno.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Shelby GT500 bo najmočnejši Mustang in tudi Ford vseh časov
Ford in Volkswagen v Detroitu uradno potrdila sodelovanje