Novice

Sistem eCall in zasebnost podatkov

Evropska komisija je potrdila, da bo moralo imeti od marca 2018 vsako novo vozilo vgrajen sistem za samodejni klic v sili (eCall). Pričakujejo, da naj bi se z vgradnjo sistema zmanjšalo število nesreč s smrtnimi žrtvami za deset odstotkov. V lanskem letu je na evropskih cestah umrlo 25.700 ljudi.

Sistem eCall je namenjen reševanju življenj, saj v primeru trka samodejno pokliče telefonsko številko za klic v sili ter pošlje podatek o lokaciji ponesrečenega vozila reševalcem. A se pri tem pojavlja tudi vprašanje o sami zakonitosti zbiranja podatkov o vožnji oziroma ali vgradnja omenjenega sistema pomeni, da bomo vozniki pravzaprav ves čas pod nadzorom.

Komisija je vzela v obzir tudi tovrstne pomisleke, a naj bi sistem beležil in predajal  podatke šele tedaj, ko pride do nujnega primera –  ko se bodo npr. v avtomobilu sprožile varnostne blazine oziroma če bo voznik sam pritisnil na tipko za klic v sili. Sistem naj bi oddal reševalcem zgolj nujno potreben nabor podatkov o ponesrečenem vozilu (tip vozila, vrsta goriva, lokacija, čas nesreče, število udeležencev).

Kljub temu bi se lahko zgodilo, da bi omenjene podatke, ki jih zbira sistem eCall, želel marsikdo uporabiti za svoje namene. Tako bi lahko zavarovalnice zbirale podatke o profilu voznikov ter podatke o načinu njihove vožnje upoštevalo za izračun pri zavarovanju (višja premija za agresivnejše voznike ter obratno). Nenazadnje je dober primer, ko je pred leti General Motors želel, da bi bili podatki iz njihovega sistema za klic v sili OnStar na voljo zavarovalnicam. Vendar so naleteli na neodobravanje javnosti, nova generacija sistema pa ima na voljo tipko za zasebnost, s katero uporabnik lahko onemogoča posredovanje podatkov, z izjemo nujnega klica v sili.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyotin manjši športnik s pogonom na zadnji kolesni par
Z myOpel je vse bolj enostavno