Novice

Škoda bo v Ženevo pripeljala novo Octavio RS iV

Kar je avtomobilski svet že javno ugibal, so Čehi zdaj tudi uradno potrdili. Na Škodinem razstavnem prostoru bo glavnina žarometov uperjena v popolnoma novo Octavio RS iV.

Ste poleg oznake RS opazili dodatek iV? Ta je tam z razlogom. Kdor v zadnjem času podrobneje spremlja Škodo, ve, da s kombinacijo črk iV označujejo svoje elektrificirane modele. S tem nam je Škoda na posreden način potrdila, da bo imela najbolj dinamično navdahnjena Octavia vgrajen elektrificiran pogonski sklop.

Ker je napoved novinke v tem trenutku omejena zgolj na fotografijo njene oznake, se o samem pogonskem sklopu zanašamo na govorice in izkustvene podatke o pogonskih sklopih iz skupine Volkswagen.

Octavia RS je trenutno na voljo z dvema klasičnima pogonskima opcijama. Reinkarnacija izključno bencinsko gnanega RS-a je ta trenutek še zavita v tančico negotovosti. Sami močno dvomimo, da bo novinka še vedno dobavljiva z dizlom, kot smo že rekli, pa smo prepričani, da bo na voljo kot priključni hibrid. Morda pa so celo sklenili tvegati in z elektrificiranim pogonskim sklopom nadomestiti kar oba tradicionalna pogonska sklopa. Jasno pa je, da bo tudi hibridna Octavia RS iV dostojno motorizirana.

Pogonski sklop bo predvidoma transplantiran iz novega Golfa GTE. To pomeni, da bo nova Octavia prva Škoda iz družine RS, ki jo bo gnala kombinacija turbobencinskega TSI prostornine 1,4 litra in dovolj močnega elektromotorja, da bosta skupaj razvijala sistemsko moč 180 kilovatov oziroma 245 KM in približno 400 Nm navora. V kompletu bo bistveno vlogo odigrala še približno 13-kilovaturna baterija, ki bo omogočala okoli 60 kilometrov lokalno brezemisijske vožnje na elektriko. Že vrabci na strehi čivkajo, da bo Octavia RS še naprej dobavljiva v kombilimuzinski in karavanski karoserijski izpeljanki. Tudi če se izkaže, da bencinske opcije Octavie RS ne bodo ponudili trgu, menimo, da imajo Čehi še vedno dobre možnosti za zdravo prodajo novinke. Pod pogojem, da njena cena ostane vsaj na ravni aktualne dizelsko gnane Octavie RS.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Škoda bo v Ženevo pripeljala novo Octavio RS iV"


nejc1
4 leta 2 meseci nazaj

Se pravi bo samo avtomatik? Vsaj v kombinaciji s tem pogonskim sklopom?

4 leta 2 meseci nazaj

245 hp se sliši kar lepo, dokler ne upoštevaš dejstva, da bo voz zaradi baterij precej težji in zaradi tega bodo posledično pospeški in vodljivost slabši. Nekam si lahko vtaknejo te kvazi “športne” hibride vsi po vrsti.

Skyen
4 leta 2 meseci nazaj

Sej pride tudi verzija brez te hibridne navlake, kolikor berem. Cena pa bo seveda višja v obeh primerih.

pskoda
4 leta 2 meseci nazaj

Zaradi te dodatme navlake “mehkih hibridov” bodo cene zrasle v nebo.
Garantiram, da bo cena krepko višja kot je bila trenutna rs z dizlom

emozul
4 leta 2 meseci nazaj

Pod pogojem, da njena cena ostane vsaj na ravni aktualne dizelsko gnane Octavie RS-A je to šala.

 
Tudi Maserati se elektrificira
Fiatov Uconnect 5 s številnimi izboljšavami