Novice

Tudi Maserati se elektrificira

Pravoverni ljubitelji bencinskih hlapov se že križajo. Eden najbolj prepoznavnih Maseratijevih avtomobilov v ponudbi, model Granturismo, naj bi z naslednjo generacijsko izvedbo prišel s povsem električnim pogonom. Granturismo EV bo tako prvo električno gnano vozilo z znakom Neptunovega trozoba.

Pri italijanskem specialistu za športna vozila se pospešeno pripravljajo na prihod prvega povsem elektrificiranega modela. Ta čast naj bi pripadla prihodnji generaciji Granturisma, ki naj bi se pojavil na cestah že prihodnje leto, kasneje pa se bo omenjeni pogonski sklop znašel tudi v drugih modelih.

Električni pogonski sklop naj bi sestavljali trije pogonski elektromotorji, od katerih bosta dva gnala zadnji par koles, eden pa prednjega. Baterija bo dovolj velika, da naj bi mu po besedah znamkinih tržnikov zagotavljala “zdrav” doseg, za odlične vozne lastnosti pa se bo zanašal tudi na sistem vektorskega razporejanja pogonske sile med vsa štiri pogonska kolesa. Pogonska sila bo predvidoma omogočala pospeške, ki bodo zasenčili tudi najbolj ostre različice GranTurisma in GranCabria.

Maserati je v teh dneh objavil video posnetek s testiranja prototipne verzije v njihovem razvojnem centru v Modeni, v katerem so vidni obrisi prihajajočega Granturisma. V trenutni fazi njihovi inženirji razvijajo tudi sam zvok agregata, ki naj bi se približal njihovemu značilnemu zveni šest in osemvaljnikov. Kako jim bo to uspelo, zaenkrat še ni povsem znano

Poleg Granturisma se bo s tovrstnim pogonskim sklopom ponašala tudi brezstrešna različica Grancabrio, ki ju bodo proizvajali v torinskem obratu. Maserati je sicer vložil v proizvodnjo električno gnanih modelov kar 800 milijonov evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Maserati.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lunarni koncepti odpirajo nova obzorja za Lexus
Škoda bo v Ženevo pripeljala novo Octavio RS iV