Novice

Fiatov Uconnect 5 s številnimi izboljšavami

Skupina Fiat Chrysler Automobiles naj bi v svoje modele že v kratkem vgrajevala izboljšano različico multimedijskega sistema Uconnect.

Kljub temu, da že trenutna različica sistema Uconnect 4 uporabniku ponuja solidno uporabniško izkušnjo, naj bi nova različica ob izboljšani grafiki in povezljivosti delovala še hitreje. Ločljivost zaslona naj bi bila v primerjavi z obstoječo različico trikrat večja, uporabniški vmesnik, zasnovan na Androidu, pa naj bi deloval približno petkrat hitreje ter naj bi imel odzivni čas 0,05 sekunde. Vse to naj bi omogočala nova arhitektura z zmogljivostjo 50 MIP (50 milijonov ukazov v sekundi), 6 GB RAM-a in 64 GB pomnilnika flash.

Nova različica sistema Uconnect bo med drugim ponujala brezžično povezljivost sistemov Apple CarPlay in Android Auto, povezava Bluetooth pa naj bi omogočala sočasen priklop dveh naprav. Digitalna pomočnica Alexa je tokrat popolnoma integrirana v sistem in naj bi jo bilo moč nadzorovati preko gumbov na volanu, sam sistem pa že omogoča funkcionalnosti home-to-car in car-to-home, preko katerih lahko uporabniki od doma odklepajo in zaženejo avtomobil na razdaljo oziroma iz avtomobila, s pomočjo digitalne pomočnice, nadzorujejo določene funkcije pametnega doma, kot so prižiganje luči ali odklepanje vhodnih vrat.

Upravljanje novega sistema bo lahko potekalo tudi s pomočjo glasovnih ukazov na podlagi prepoznave naravne govorice, saj naj bi bili razumljivi tudi ukazi, izrečeni izven ustaljenih okvirjev, ki jih je potrebno upoštevati pri večini obstoječih sistemov. Vgrajena navigacija bo slonela na tehnologiji in kartologiji sistema Tom Tom ter naj bi ob spremljanju in upoštevanju dejanskih razmer v prometu  uporabniku ponujala prijaznejše in bolj učinkovito vodenje tudi v kompleksnejših razmerah.

Uconnect 5 je kljub vizualni podobnosti z zasnovo obstoječega sistema Uconnect 4 uporabniku bolj prijazen in ponuja še več možnosti individualnih nastavitev. Možnost nastavitve gumbov uporabniškega vmesnika bo potekala na podoben način, kot smo je vajeni pri mobilnih telefonih, zgornjo vrstico pa bomo lahko prilagodili funkcijam hitrega dostopa.

Po besedah Ralpha Gillesa, direktorja oblikovalskega oddelka pri skupini FCA, naj bi Uconnect 5 predstavljal temelj tovrstnih sistemov za prihodnjih nekaj let, saj ob večji odzivnosti uporabniškega vmesnika ponuja neomejeno možnost nadgradenj preko brezžičnih povezav. Vsak novi sistem Uconnect 5 naj bi v prvih treh mesecih uporabe nudil brezplačno možnost internetne povezljivosti preko brezžične dostopne točke 4G/LTE, po sedanjih napovedih pa naj bi ga že kmalu pričeli vgrajevati v modele skupine FCA.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda bo v Ženevo pripeljala novo Octavio RS iV
Luca De Meo prevzema vodenje Renaulta