Novice

Škoda Scala namesto Rapida

Pariško namigovanje Škode o prihodu novega Rapida, češ da bo ta morda obdržal ime Rapid ali pa tudi ne, so zdaj dobila svoj zaključek. Prišla je namreč uradna potrditev, da se bo Rapid umaknil Scali.

Čeprav naj bi bil Rapid s preko 212.000 prodanimi primerki v letu 2017 po prodaji takoj za najbolje prodajano Škodo Octavio, ciljajo Čehi z naslednjo generacijo modela na podvojitev te količine.

Škoda sama ocenjuje, da je bil Rapidov tržni delež v spodnjem srednjem razredu manjši, kot bi sicer lahko bil. Ker verjamejo, da obstaja prostor za občuten dvig navzočnost in jasno povečanja tržnega deleža, so se odločili z naslednjim Rapidom narediti večji odklon od njegove prve generacije.

Prvi korak, ki so ga z novincem storili, je premik z nizkocenovne platforme prve generacije na bistveno bolj svežo modularno platformo MQB. Z njo, tako Škoda, naj bi avto ob zmernih zunanjih merah zagotavljal rekordno prostornost v kabini. Ker bodo novinca v isti sapi potisnili po cenovni lestvici navzgor, so pripravili zanj tudi kopico sodobnih dodatkih, sistemov in naprav. Ena izmed njih bo popolnoma nov večopravilni sistem, ki ga bodo kasneje postopoma vpeljevali tudi v ostale Škodine modele.

Spodbudno pri vsem je, da bo oblikovno novinec jemal navdih v izredno všečnem konceptu Vision RS, ki so ga predstavili letos oktobra v Parizu.

Motorna paleta naj bi obsegala bencinske tri- in štirivaljne TSI-je ter dizelske TDI-je, pogon bo v osnovi prednji, proti doplačilu pa bodo zelo verjetno ponujali tudi štirikolesno opcijo. Na področju menjalnikov bo šeststopenjski ročni del serijske ponudbe s spodnjega dela, sedemstopenjski dvosklopkovni DSG pa na voljo proti doplačilu oziroma serijsko v zmogljivejših izpeljankah. O hibridih ter električnem pogonu naj v tem trenutku ne bi razmišljali, saj za to, zaradi cenovnih omejitev, ni »prostora«.

In najbrž še največja novost: druga generacija ne bo več nosila ime Rapid temveč bo po novem Scala. Ime Scala naj bi izbrali, ker v latinščini pomeni lestev oziroma stopnice – naslednji korak po stopničkah navzgor pa je točno tisto, kar želijo pri Škodi storiti s prehodom na Scalo v primerjavi z Rapidom. Če je bilo ob nižjecenovnem značaju Rapida utopično pričakovati nabrito RS izpeljanko, je povsem jasno, da Scala RS bo.

Še ena zanimivost Scale pa je, da bo to prva Škoda, na kateri bo namesto leteče puščice na zadku z velikimi črkami pisalo Škoda. Ta premik v označevanju avta kaže, da so Čehi očitno zelo prepričani v zgrajeno blagovno vrednost znamke, zato jo hočejo poudariti bolj kot kadarkoli doslej.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Avtomobilizem, Škoda.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Škoda Scala namesto Rapida"


frgo
7 meseci 7 dni nazaj

čudovite skice in lep prototip

realnost pa kruta, kot smo od škode nekako tudi pričakovali

xsara
7 meseci 7 dni nazaj

Za Slovenski trg kar nerodno ime :)))))

xxl
7 meseci 7 dni nazaj

Že Š(š)koda je nerodno ime.

 
Tudi pri Suzukiju in Mitsubishiju ukinjajo dizle
Poudarjen športni značaj v novih različicah Panamere GTS